Декоративно-цъфтящи13 февруари 2010

Белопероне - Beloperone

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 18:23:04

085_Beloperone_400.jpg Beloperone.jpg Beloperone1.jpg Beloperone2.jpg Beloperone3.jpg beloperoneguttata1.JPG beloperone_guttata.jpg Beloperone_guttata_4.JPG belopperone_guttata_lutea.jpg

Белоперонето са дребни, яйцевидни, покрити с лек мъх, което ги прави да изглеждат сребристо-зелени. Те изящно обсипват цялото растение. Цветовете са бели, събрани в класовидно съцветие. Покрити са с големи ярки прицветници, които всъщност създават изключителния декоративен ефект. Цветовете не са дълготрайни и бързо опадат, но прицветниците издържат много дълго. Цветът им в началото е бледозелен, като постепенно грейва в оранжево-червено. Съцветията се образуват по краищата на клонките и приличат на големи шишарки от хмел. Най-ценното качество на белоперонето е практически непрекъснатият цъфтеж, независимо от сезоните.Красивото растение обича светлината, но не понася прякото слънчево огряване. Ако е поставено под преките слънчеви лъчи, листата му пожълтяват и постепенно окапват, което силно намалява декоративността му. Ако пък светлината не достига, ярката багра на прицветниците избледнява.

През пролетта, в началото на март, трябва да прежалите цъфтящото белопероне и да го подстрижете. Всички клонки се съкращават на 1/3 от дължината. Така храстчето придобива компактен вид, бързо обраства с нови клонки и цъфти още по-обилно, като се покрива с ярки увиснали съцветия. По това време се прави и първото прехвърляне в по-голям съд, като се внимава да не се повредят корените. Такова прехвърляне се прави още 2-3 пъти през лятото, защото старият съд бързо отеснява. Няколко дни след прехвърлянето може да се прави вече и подхранване, на което цветето реагира с буйно развитие.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8185
Прочетено: 10996 пъти
Коментари чрез Facebook

Многогодишни тревисти растения13 февруари 2010

Баухиния - Bauhinia

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 16:05:04

2523_LEGUMINOSAE_Bauhinia_purpurea___Alba.jpg Bauhinia.jpg Bauhinia1.jpg Bauhinia_blakeana_(Hong_Kong_orchid_tree)_1.jpg Bauhinia_blakeana_(Hong_Kong_orchid_tree)_2.jpg Bauhinia_grandidieri_flower_2503.JPG bauhinia_purpurea-dsc02189-wp.jpg

Баухинията (Bauhinia) е изключително красиво дърво от семейство Бобови, което в стайни условия може да се отглежда като дребно храстче или като бонсай.

В родната си Югоизточна Азия  е широко разпространена - срещат се 200-300 вида. Между тях има вечнозелении опадливи храсти, лиани и дървета.

Цветовете й са много красиви, напомнят и по форма, и по багри орхидеи. Освен това са благоуханни. Наистина  траят само един ден, но обикновено са много и от края на февруари до средата на лятото красят дома. След това тази задача се поема от листата - едри и красиви. Те силно напомнят пеперуди и по формата си, и по своята "подвижност". При засушаване и при горещина се свиват около (снимка) централната жилка, с което изпаряващата им повърхност намалява и растението се предпазва от изсушаване. Щом температурата и влагата се подобрят, листата отново се връщат в нормално порложение.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8186
Прочетено: 8969 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 4 ...... 12 13 14

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen