Многогодишни тревисти растения17 май 2010

Хелиотроп ванилия - Heliotropium

Създадено от gradinar
понеделник 17 май 2010 - 10:41:25

Heliotropium2.jpg Heliotropium-indicum.jpg helioramherb1.jpg Heliotropium1.JPG Heliotropium_indicum.jpg Heliotropium4.jpg Heliotropium_arborescens_0104.jpg Heliotropium_arborescens_0404.jpg Heliotropium.jpg Heliotropium_lanceolatum.jpg Heliotropium_peruvianum.jpg

Цъфтеж: юли-септември
Семейство: Boraginaceae
Родина: тропическите страни

Хелиотроп е род популярни градински цветя, който включва между 250 и 300 вида. Името идва от “helios” – слънце и “tropein” – обръщам, защото хелиотропа обръща листа към слънцето. Старото английско име “turnsole” има същия произход.

Хелиотропа съдържа алкалоиди. Някои пеперуди го посещават, за да пият от сока му, който ги прави отровни за хищниците. Други събират ароматни субстанции от цветето, за да изготвят своеобразен парфюм, с който привличат партньори.

В парфюмерията се използва ароматното масло, извлечено от Heliotropium peruvianum. Видът е родом от Перу, пренесен е в Европа в средата на 18 век. Сушени листа от хелиотроп се слагат потпурите, а някои видове хелиотроп са ползвани още в най-древни времена в египетските парфюми. В днешно време миризмата на хелиотропа се възпроизвежда в парфюмерията чрез хелиотропин.


Хелиотропина (пиперонал, C8H6O3) е вид ароматен алдехид, който се използва в парфюмерията за заместител на естественото масло от хелиотроп. На вид представлява прозрачни кристали, които се топят при 35-37 градуса.  Получава се от оксидация на пиперонил алкохол, съдържа се в минимални количества и в натуралния ванилен екстракт.

Аромата на хелиотропина е сходен с този на ванилина – уютен, сладък, ванилен, бадемов, пудрен и леко плодов, най-вече черешов. Доказано е, че има развеселяващо и ободряващо действие и намалява безпокойството.

Слънцето е жизнено необходимо за това многогодишно растение. Бързорастящият по-лухраст има остри, леко набръчкани листа. Долната им страна е мъхеста. През лятото се появяват сини и бели цветове, които ухаят приятнр на ванилия. Както личи от името, растението обръща цветовете си към слънцето.

Сортове:
• ‘Marine’, виолетовосин, 50-60 см
• ‘Mini Marine’, виолетовосин, 30 см

Отглеждане на Хелиотроп ванилия - Heliotropium

Място:
Слънчево и много светло. Понася и сянката, но не за дълго. Избраното място може да се запази и през зимните месеци, ако се погрижите за достатъчно свеж въздух. През лятото растението обича топлия въздух, през зимата живее най-добре при температура около 15°С.

Поливане:
През летните месеци има нужда от много вода

Торене:
Тори се ежеседмично. През зимата торенето се прекратява, а поливането се намалява до минимум.

Размножаване:
Извършва се през пролетта с резници, които се отрязват от зимувалото растение. Можете да го разсадите и през зимата, но след това ще се наложи многократно да подрязвате и пресажда с младите растения.

Съвет:
Сбръчканите листа не са признак на заболяване.

Подходящи партньори:
Calendula, Helianthus, Tagetes, Ti-thonia, Verbena bonariensis. -Coreopsis, Helenium, Heliopsis, Rudbeckia, Solidago.

Предупреждение:
Всички части на растението отровни.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 21284
Прочетено: 22419 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen