Цветя и градини през сезоните06 март 2015

Грижи за цветята през месец Март

Създадено от gradinar
петък 06 март 2015 - 08:21:19
Грижи за цветята през месец Март
СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ

Това е месецът, през който те се събуждат за нов живот. Затова трябва да им обърнете по-специално внимание и да им отделите доста повече време отколкото през зимата.

До края на март може­те да разсаждате и пресаждате своите цветя. Те имат нужда от свежа почва. А и поради все по­честите и продължителни слънчеви лъчи изискват правил­но поливане. Зеле­ните стайни рас­тения се нуждаят от почти всеки­дневно, дори и ня­колко пъти на ден, пръскане с пулве­ризатор.


Ако на хортензията, фикуса или розите ви са опадали листата, добре е до средата на месеца да ги изнесете на по-светло място, да ги пресадите, подрежете (това не се отнася за хортензията) и после да ги сложите пред някой по-слънчев прозорец. През този пери­од от годината тези рас­тения имат нужда и от по-често пръскане срещу вредители. Можете да разсадите някои видове, които имат много дълги стръ­кове, като мушкатото, бръшлян, фуксията. От­режете стръкчета с дължина 10 см под едно от възелчетата на листата, засадете в богата на хра­нителни вещества почва, дръжте на топло и свет­ло място и поливайте по-често. Съвсем скоро ще си имате "бебета".

В ГРАДИНАТА

В месеца на Баба Мар­та цъфтят паричките, незабравките, нарциси­те, теменужките. Зато­ва предварително оплевете и почистете лехите. Сега е времето да посади­те и семената на петунията, върбинката, ку­ченцето. Когато отиде­те в магазина, обърнете внимание на описанието на сорта върху опаковка­та. Цветята ви ще се "къпят" в обилен цвят, ако семената са на хиб­рид F1 (първо поколение).

Но пък потомството им няма да наследи техните качества. По-евтини са семената на хибрид F2, от които поникват растения, които ще се променят с годините. Избере­те по-големи, по-едри семена, защо­то имат по-голям запас от храни­телни вещества и са по-устойчиви. Преди да засеете, накиснете семена­та във вода за 15-24 часа. Ако ги ос­тавите да покълнат, после по-бързо ще поник­нат в градината ви.

След като посадите луковичните растения, трябва да ги подхраните. Веднъж - когато се пока­жат над почвата. Втори път - когато се появи на бял свят първата им цветна пъпка, и трети -след цъфтежа.

Източник: Домашен журнал


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6875
Прочетено: 24688 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen