Многогодишни тревисти растения17 май 2010

Хелиотроп ванилия - Heliotropium

Създадено от gradinar
понеделник 17 май 2010 - 10:41:25

Heliotropium2.jpg Heliotropium-indicum.jpg helioramherb1.jpg Heliotropium1.JPG Heliotropium_indicum.jpg Heliotropium4.jpg Heliotropium_arborescens_0104.jpg Heliotropium_arborescens_0404.jpg Heliotropium.jpg Heliotropium_lanceolatum.jpg Heliotropium_peruvianum.jpg

Цъфтеж: юли-септември
Семейство: Boraginaceae
Родина: тропическите страни

Хелиотроп е род популярни градински цветя, който включва между 250 и 300 вида. Името идва от “helios” – слънце и “tropein” – обръщам, защото хелиотропа обръща листа към слънцето. Старото английско име “turnsole” има същия произход.

Хелиотропа съдържа алкалоиди. Някои пеперуди го посещават, за да пият от сока му, който ги прави отровни за хищниците. Други събират ароматни субстанции от цветето, за да изготвят своеобразен парфюм, с който привличат партньори.

В парфюмерията се използва ароматното масло, извлечено от Heliotropium peruvianum. Видът е родом от Перу, пренесен е в Европа в средата на 18 век. Сушени листа от хелиотроп се слагат потпурите, а някои видове хелиотроп са ползвани още в най-древни времена в египетските парфюми. В днешно време миризмата на хелиотропа се възпроизвежда в парфюмерията чрез хелиотропин.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7361
Прочетено: 22160 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen