Кактуси25 април 2009

Лофофора - Lophophora

Създадено от gradinar
събота 25 април 2009 - 16:03:30

Lophophora.jpg Lophophora1.jpg Lophophora2.jpg Lophophora3.jpg Lophophora_williamsi.jpg

lophophora_williamsi.jpgЛофофората (Lophophora) е прочута като наркотичен кактус. При това е един от най-необикновените представители на семейство Кактуси. Главната й особеност е пълната липса на бодли. Вместо тях функцията да кондензират влага изпълняват снопчетата груби бели влакънца, които увенчават големите, нарядко разположени ареоли. На тях се дължи ботаническото име на кактуса – от гръцките думи lophos – перчем, пискюл, и phoros – нося. В Мескико го наричат с предколумбовото му название пейотл, а в Щатите – дяволски корен и кактус-пудинг.

Първия представител на рода е описан от Charles Antoine Lemaire, през 1840 година под името Echinocactus williamsii, едва през 1894 година John Coulter, въвежда в ботаническата номенклатура наименованието Lophophora, произхождащо от гръцките думи "lophos" - кичур, перчем и "phero" - нося, което характеризира наличието, особено по връхната част на стъблото, на силно вълнисти ареоли, приличащи на туфички или четчици, покрити с четиноподобни власинки.

Лофофора е един от най-необичайните родове от семейство Кактусови с доста скандална репутация. И до днес неговите представители, продължават да са преследвани от слухове, легенди, култове и административни санкции. Този повишен интерес към Лофофорите се дължи на съдържащите се в клетъчния сок на тези растения, на цяла група алкалоиди, които при употребяване въздействат силно върху нервната система на животните и хората. Още от доколумбови времена, индианските шамани са познавали тайните за приготвянето на свещена напитка, от събрани от природата растения и са я използвали по време на култовите и обредни церемонии, предизвиквайки в себе си усещането за "посещение от Великия Дух". При това не причислените към съвета шамани били наказвани при най-малкия опит да опитат от заветната напитка. Култа към Лофофорите или както ги наричат "пейоте", се е съхранил и до наши дни, в оцелелите индиански резервати, а тези които не се стремят към общуване с Великия Дух, употребяват настойката от Лофофора, примесена с билки, която подобно на листата от кока при дъвкане, довежда до успокояване на нервната система, пораждайки чувство на благополучие и удовлетвореност. За наркотичните свойства на Лофофорите са написани тежки томове, учени от различни страни и до сега се трудят над изработката на новаторска технология за отделяне от клетъчната маса на растението на мескалина, лофофорина, пелотина, анхалонидина и другите видове алкалоиди. Властите на някой от щатите на САЩ и Мексико не веднъж са въвеждали забрани върху продажбата и събирането на Лофофори от природата. Подобни забрани действат единствено в полза на растенията, тъй като местата им на разпространение стават все по-малко и по-малко.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2173
Прочетено: 8153 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen