Декоративно-цъфтящи21 април 2015

Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria

Създадено от gradinar
вторник 21 април 2015 - 13:30:23
Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria1.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria10.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria11.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria12.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria13.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria15.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria16.JPG Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria17.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria18.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria19.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria2.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria20.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria21.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria3.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria4.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria5.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria6.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria7.JPG Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria8.jpg Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria Calceolaria9.jpg

Калцеолария, пантофче, чехълче - Calceolaria
Калцеоларията e стайно декоративно-цъфтящо многогодишно растение с прекрасни цветове.

Родината на Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче или чехълче е Перу, Чили, Централна и Южна Америка. Родът и е доста голям и наброява над 220 вида храстовидни , полухрастовидни и тревисти растения.

Името на Калцеоларията произхожда от нестандартния вид на цветовете на растението (пантовка). Те са представляват две устни. Горната устна е малка, а долната е много издута и голяма. Цветовете на Калцеоларията могат да варират в жълто, червено, лилаво и комбинации между тях. Понякога могат да са пъстри с точки или петна. Размера на цветовете може да достигне 4-5 сантиметра в диаметър. Листата на растението са светлозелени, покрити в власинки и са едри.

Височината на Калцеоларията може да достигне заветните 120 сантиметра. В нормални условия височината и е от 30-50 сантиметра.

Някой сортове Калцеолария":
- "Гертнер Щолц" - тя достига височина около 20-25 сантиметра и е с оранжеви цветове;
- "Халб- хох Гетуш" - достига височина около 20-25 сантиметра и е с червени цветове;
- "Триумф Норденс" - достига височина около 30-35 сантиметра и е с лимоненожълти цветове;
- "Халиф" - достига височина около 20-25 сантиметра и е с оранжеви, жълти или кафяви цветове;
- "Клайнер Мукс" - достига височина около 20-25 сантиметра и е с червени цветове;


Отглеждане на Калцеоларията:

Място на Калцеоларията:
Калцеоларията обича полусенчесто до светло място, но не под прякото попадение на слънчевите лъчи. Подходящо място е северните балкони и первази. При липса на такива ползвайте источните и западните, но в никакъв случай южни.

Температура за Калцеоларията:
През есенно-зимния период на Калцеоларията е необходимо да осигурите температура от около 5-6 градуса. Внимавайте да не е по-ниска за да не измръзне растението.
През пролетно-летния период температурата трябва да е около 14-17 градуса. При повишаване на температурата над 20-21 градуса може да изгубите цветовете на растението.

Поливане на Калцеоларията:
Поливането на Калцеоларията трябва да се извършва задължително с филтрирана вода. Поливайте умерено и внимавайте да не остава вода в чинийката (подложката) на саксията. Калцеоларията не обича да и пръскат листата и цветовете.

Влажност за Калцеоларията:
Влажността на въздуха за Калцеоларията трябва да е висока - някъде около 85%. Такава влажност с комбинация с температура от около 15-16 градудуса трудно се осъществява в домашни условия. За целта трябва да се оросява въздуха. Внимавайте да не оросявате пряко растението.

Торене на Калцеоларията:
Не правете грешката да торите Калцеоларията с пресен оборски тор. Това е едно от нещата които тя ужасно много мрази. Калцеоларията трябва да се тори умерено. Това се прави само докато всичките и пъпки се отворят. Така ще се запази яркостта на цветовете. Торенето се извършва с минерални торове за цъфтящи цветя.

Почва за Калцеоларията:
За отглеждането на Калцеоларията се използва следния вид почвена смес: 1 част пясък, 1 част листовка и една част хумус.

Пресаждане на Калцеоларията:
Калцеоларията се пикира на два пъти. Първия път на 15 дневна възраст и втория път на 45 дневна. Пресаждайте през есеннта (септември-октомври) в саксиис диаметър около 8-9 сантиметра.

Болести и вредители по Калцеоларията:
Калцеоларията най-често е нападана от бели мухи, акари и листни въшки. Високата температура в помещенията за отглеждане може да доведе до появата на листни въшки. При нападения от тези въшки по листата на разтението се забелязва така наречената "медена роса". Тя ограничава нормалната фотосинтеза на растението. При откриване на такива въшки се препоръчва използването на сапунена вода. Ако са силно засегнати растенията трябва да ги обработите с инсектициди. При необходимост повторете.

Размножаване на Калцеоларията:
Размножаването на Калцеоларията се извъшва чрез семена или чрез резници. Тук ще опишем как се прави чрез семена.
Семената на Калцеоларията са много малки. Засяването им се извъшрва през месец май или юни. Използвайте леко песачлива почвена смес. Семената не се заравят или посипват. След като поставите семената поставете на саксията стъкло, а отгоре му хартия. Навлажнявайте почвата с пулверизатор. Семената на Калцеоларията ще поникнат след 10-14 дни. При показването на пониците премахнете хартията и стъклото.
Както писахме по-горе Калцеоларията се пикира на 15 ден и на 45 ден. През септември пренесете растенията в 8-9 сантиметрова саксия. През периода януари до м.март е необходимо да пренесете растенията заедно с почвата около корените им в по-обемисти саксии (10-12 сантиметра). Преди да ги пренесете подгответе почвата описана по-горе (1:1:1 пясък листовка хумус).

Други особености при отглеждането на Калцеоларията:

Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове. Това ще осигури на растението ви по-добър цъфтеж.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 18765
Прочетено: 56272 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen