Многогодишни тревисти растения11 август 2014

Пасифлора - Passiflora

Създадено от gradinar
понеделник 11 август 2014 - 19:19:24
Пасифлора - Passiflora Passiflora.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora1.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora11.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora12.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora13.jpg
Пасифлора - Passiflora Passiflora14.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora15.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora16.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora17.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora19.JPG
Пасифлора - Passiflora Passiflora2.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora6.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora7.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora8.jpg Пасифлора - Passiflora Passiflora9.jpg

Пасифлора - Passiflora
Това растение е дървесна лияна. Произхожда от семейство Пасифлорови.Понякога Пасифлората може да достигне до височина десет метра. Родината и е тропиците и субтропиците на Америка. Някой Пасифлори са храстовидни, други дават плод, трети се отглеждат в саксии, а някой са катерливи. Пасифлората има около 510 вида. Най-често срещаната Пасифлора е Синята.

Името на това цвете произхожда от мисионерите от Испания. Идва от латинските думи passio и flos които означават съответно "страдание" и "цвете".

В повечето случай цветовете на растението отрупват много цялата лияна. Цъфтежа е пищен и продължителен. При правилно отглеждане на  Пасифлората, цветовете и достигат до 10-11 сантиметра в диаметър. Цветове може да бъдат бели, розови, червени, лилави, жълти и сини. Пасифлората цъфти постоянно през сезони, без зимата. Цъфтенето и започва в средата на месец май и свършва средата на месец септемви и началото на октомври.

Някой плодове на част от Пасифлорите се ядат. Понякога се предлагат като екзотичен десерт. Такъв пример е маракуята.

Известни видове:
- Passiflora incarnata
- Passiflora edulis - това е Пасифлора с пурпурно бели цветове.
- Passiflora holosericea
- Passiflora caerulea - Тази Пасифлора има синьо виолетови и бели цветове. Тя е една от най-студоустойчивите. Издържа на -16 градуса.
- Passiflora karwinskii
- Passiflora violacea - Тази Пасифлора която има виолетови цветове.

Отглеждане на Пасифлора:


Място на Пасифлора:
Това цвете е много обича светлината. Когато няма слънце то не цъфти. Никога не засаждайте Пасифлора в тъмни и сенчести места. Когато засаждате лиановиден сорт му осигурете добра опора за да се увива и развива. Така Пасифлората ще може да захваща мустачетата си за нея. От време на време оформяйте лианата спрямо изискванията ви, като накланяте клончетата и в желаната от вас посока. Обезателно трябва да гледате Пасифлората да не е разположена на течение.
Когато отглеждате вид който е за саксийно отглеждане, от средата на месец април до края на месец септември го поставете на светло място на вашата тераса или градина. В обедните часове гледайте да бъде пазена от силното обедно слънце. През зимния сезон поставете растението на осветено място. Температурата през зимния период трябва да бъде около 6-9 градуса. Помещението трябва да се проветрява често. Когато отглеждате лияните не е нужно зазимяване. В повечето случай колеги ги подрязват през есента, но някой не го правят. Не се притеснявайте, и при двата начина растението оцелява.

Температура за отглеждането на Пасифлора:
Разположението на Пасифлората трябва да е светло. Максимална температура за отглеждане е 24-27 градуса. През зимния период го отглеждайте при температура от 4-7 градуса. Бъдете изключително внимателни с температурата за отглеждане. В противен случай растението може да загине.

Влажност за отглеждането на Пасифлора:
Това растение много обича влагата. Това е така защото вида му идва от тропиците и територии като Перу, Бразилия и Аржентина. Поради този факт е добре да пулверизирате листата с добре филтрирана вода. По този начин ще увеличите цъфтенето и разтежа на Пасифлората.

Поливане на Пасифлора:
Когато растението е младо то трябва да се полива обилно с вода. Желателно е тя да е мека. Не е желателно да се задържа вода. През зимата трябва да намалите поливането максимално. Тогава Пасифлората трябва да се полива толкова, колкото почвата да не пресъхва.

Торене на Пасифлората:
Когато Пасифлората расте трябва да торите на всеки седем дни. Използва се тор с амониева силитра. Добре е да сложите калиева тор. Това подобрява цъфтежа.

Почва за отглеждане на Пасифлора:
Когато отглеждате Пасифлора е необходимо да ползвате пръст за отглеждане на балконски цветя. Пресаждате ли растението гледайте пръстта която ползвате да не е много плодородна. Ако почвата е плодородна ще се получи ефект на бъз разтеж, но без или с малко цветове.

Болести и вредители при отглеждане на Пасифлора:
Често срещани вредители при отглеждане на Пасифлората са Щитоностните въшки, акарите, Белите мухи и трипс. Често може да се срещнат и пожълтели листа. Те пожълтяват при липса на хранителни вещества или сте преполяли растението.

Подрязване на Пасифлората:
Добре е мъртвите и изгнили части и листа на Пасифлората да се подрязват. В противен случай може да умъртвите Пасифлората. Необходимо е да подрязвате Псифлората в периода от средата на март до края на месец май.

Какво трябва да правим при презимуване на Пасифлора:

- необходимо е да приберете Пасифлората в суха туфа преди да е започнало да става по-студено (от средата на септември до началото на октомври).
- Пасифлората зимува при температура до 7 градуса.
- поливайте по-рядко растението.
- премахвайте изпадалите листа редовно.
- в началото на пролетта (средата на март, средата на април) изрежете слабите стъбла и съкратете останалите.
- Пасифлората се пресажда на две години.

Пресаждане на Пасифлората:
През първите години на разтежа трябва да извършвате пресяване всяка година. Когато Пасифлората стане по-възрастна я пресявайте 2 години. Когато пресявате Пасифлората трябва да се използва силно хумостна почва като добавите пясък.

Размножаване на Пасифлората:
Можете да размножите Пасифлора по няколко начина:
- чрез разделяне на коренища.
- чрез резници
- чрез семена

Размножаване на Пасифлора чрез семена:
Размножаването на растението чрез семена трябва да се прави от началото или средата на месец май до средата или края на месец юли. Поради факта, че семената на Пасифлората са твърди, вие трябва да им изтъните обвивката с ръце или посредством накисване. Това се прави в разредени киселини или топла вода за няколко дни (един или два дни). Когато накиснете семената, тези които потънат можете да ги засаждате, но тези които останат на повърхността трябва да ги изхвърлите (няма да имат цвят). Когато размножавате Пасифлора по този начин е необходимо да сте търпеливи понеже растението ще започне да цъфти след четвъртата или петата година от засаждането.

Размножаване на Пасифлората чрез резници:
Размножаването на растението чрез резници се прави чрез връхни резници. От средата на месец февруари до средата на месец април трябва да вкорените в затоплен пясък под стъкло изрязани връхни резници. Те трябва да имат развити поне две три листа. Желателно е темпратурата на въздуха и почвата да са около 22-25 градуса. Пуснат ли корени е необходимо да пресадите резниците в саксии. Използвайте пръст съставена от тор, пясък и чимовка. Така за разлика от размножаване чрез семена ще получите цъфтеж още през следващата година.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 13050
Прочетено: 33283 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen