Многогодишни тревисти растения19 юни 2014

Вайгела - Weigela

Създадено от gradinar
четвъртък 19 юни 2014 - 16:48:00
Вайгела - Weigela Weigela5.jpg Вайгела - Weigela Weigela1-Rumba.jpg Вайгела - Weigela Weigela7.jpg Вайгела - Weigela Weigela4.JPG Вайгела - Weigela Weigela3.jpg

Вайгела - Weigela Weigela6.jpg Вайгела - Weigela Weigela2.JPG Вайгела - Weigela weigela_florida_variegata.jpg Вайгела - Weigela Weigela9.JPG Вайгела - Weigela Weigela.jpg

Вайгела - Weigela
Вайгелата е невероятен многогодишен храст. Член е на семейство Бъзови и произхожда от районите на Източна и централна Азия. Цветовете му са червени до рубинено червено, цикламени. Цъфти обикновенно началото на месец май до края на юни. При правилно отглеждане може да има повторно цъфтене през месец август. Формата на този храст е кълбовидна с лек каскаден ефект. Листната му маса е много ефектна и атрактивна.

В повечето случай Вайгела достига височина и ширина от 1 до 2 метъра. Цветовете му са с големина около 5-6 сантиметра. Лисната му маса е зелена с елепсовидна, издължена и назъбена форма. Листата му достигат големина от около 6-15 сантиметра. Вайгелата е подходяща за направата на живи плетове. При изгражденото на плет с Вайгела можете да комбинирате с няколко вида.


Отглеждане:

Място:
Вайгелата обича директното слънце и полусянката. За нея това е най-доброто място за отглеждане.

Почва:
Почвата за Вайгела трябва да е добре дренирана. Тя трябва да е богата на хранителни вещества. Растението вирее и във варовита почва.

Поливане:
Необходимо е умерено поливане. Не прекалявайте с поливането за да не съсипете растението.

Торене:
При всяко поливане на Вайгела трябва да слагате и тор.

Влажност:
Растението предпочита умерена влажност на въздуха.

Оформяне и подрязване:
След приключване на цъфтежа е необходимо да бъде извършено подрязване. Обикновенно това се прави като премахнете клонките на увяхналите цветове.

Размножаване:
Размножаването на Вайгелата се извършва чрез резници. Поставете в сандъче в края на септември началото на октомври резници. През март или април ги засадете в градината си.

Някой видове Вайгела:
1. Вайгела Florida Variegata - това е бавно разтяща, компактна Вайгела. Достига височина до 130 сантиметра и цъфти в бледорозови цветове. При липса на цъфтеж, листата и са с бели краища.
2. Вайгела Florida Foliis purpureis - за разлика от Вайгела Florida Variegata тя е с по-голяма височина и достига до 2 метра. Цветовете и са розови.
3. Вайгела praecox Variegata
4. Вайгела Rumba.
5. Вайгела Bristol Ruby - това е хибрид. Неговите цветове са по-ярки и са рубинено червени.

Съвети на градинаря:
1. Подрязвайте Вайгелата всяка година след цъфтежа.
2. Използвайте богата на хранителни вещества почва.
3. Осигурете и място за развитие.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7536
Прочетено: 49487 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen