Други22 ноември 2015

Открити нови видове орхидеи

Създадено от gradinar
неделя 22 ноември 2015 - 18:02:21

ДРЕБНОЛИСТ ДРЕМНИКДва нови вида орхидеи са били открити в природен парк “Златни пясъци”, който е в непосредствена близост до морския курорт със същото име.

Новите за страната видове са двурога пчелица и дребнолист дремник, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Двата нови вида орхидеи са били открити при теренни проучвания в парка, проведени в последните две години с финансиране от еврофондовете за екология. Засега са установени в местността Бежаната, която е част от най-малкия природен парк в България.

ДВУРОГА ПЧЕЛИЦА
Двурогата пчелица


Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в червения списък на растенията и гъбите.

Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен е в Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

При проучванията е установен и трети рядък вик орхидея. Това е обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването ѝ. Това е една от най-високите орхидеи у нас – 60-70 см, има виолетови цветове във формата на змийски език. Българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май.

От екоминистерството напомниха, че късането и изкореняването на диви орхидеи е забранено от закона.
Източник: 24 часа


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6466
Прочетено: 30603 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen