Декоративно-цъфтящи13 февруари 2010

Агапетес, китайски фенерчета - Agapetes

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 15:36:27

Agapetes.jpg Agapetes1.jpg Agapetes2.jpg Agapetes3.jpg Agapetes_serpens0.jpg

На гръцки език названието на това чудесно цвете означава “обичан”, “любим”. То расте като вечнозелено храстче в субтропиците на Азия, откъдето е пренесено и разпространено като едно от най-интересните ампелни цветя. На височина достига до 1-1.50 м. Клонките му са дълги, гъвкави, увиснали или извити настрана, покрити с кафяви жлезисти влакънца. Листата са дребни, с къси дръжки. Те са кожести и блестящи и дори когато не цъфти, благодарение на тях агапетесът е красив и декоративен. Цветчетата излизат по едно или по две от листните пазви от декември до март. Те са тръбести, яркооранжеви или оранжево-червени с по-тъмен рисунък. Наистина приличат много на китайски фенерчета, под каквото име  цветето е известно сред любителите.  Далече от родните си места агапетесът рядко дава плодове, които представляват месести сини ягоди. Освен с красотата си той е интересен със своеобразния си резервоар за вода – удебеление в основата на стъблото.


Семейство (род): Ерикови (Ericaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 12-15 Max t°: 25
Поливане: Опръскване на листата

Отглеждане:
Място:
За да цъфти обилно, агапетесът трябва да зимува в прохладно помещение с температура 12-15 градуса. Мястото му трябва да е добре огрявано от слънцето.

Поливане:
С поливането трябва да се внимава, тъй като в “резервоара” се натрупва значително количество вода, която растението използва при нужда. През лятно-есенния период трябва обилно да се пръска с хладка вода, което може изцяло да направи поливането ненужно.Тъй като е епифитно растение, което расте по клоните на дърветата, агапетесът се отглежда в малки съдове, съобразени с кореновата система.

Почва и подхранване:
Почвата, в която се засажда, трябва да е рохкава, богата на въздух, съставена от борова листовка и кисел торф с добавка на малко пясък. Киселинността трябва да е pH 4.5 – 5. За да се аерира достатъчно почвата, съдовете трябва да са добре дренирани и с отвори по стените, които да пропускат въздух. Добре изглежда и расте и в плетени кошници. В периода на цъфтеж и активно нарастване добре се отразява подхранването веднъж седмично с инерални торове.

Размножаване:
Размножаването става с полувдървенели резници, които се вкореняват в същата почва, в която се отглеждат възрастните растения. Младите растения започват да цъфтят след две години.

Тайните на успеха Светлина: Нужно му е обилно и продължително слънчево огряване.Вода: През лятото умерено поливане, през зимата оскъдно.Влажност на въздуха: Нуждае се от редовно пулверизиране.Температура: През зимата 12-15 градуса, през лятото 18-25.Пресаждане: При нужда през пролетта.Подхранване: По време на растежа с минерални торове.

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10825
Прочетено: 16945 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen