Декоративно-цъфтящи04 януари 2015

Цинерария ( Сенецио ) - Senecio cruentus

Създадено от gradinar
неделя 04 януари 2015 - 17:01:10
Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus1.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus10.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus11.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus2.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus3.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus4.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus5.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus6.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus7.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus8.jpg Цинерария - Senecio cruentus Senecio_cruentus9.jpg

Цинерария ( Сенецио ) - Senecio cruentus
Цинерарията е едно от най-красивите декоративно-цъфтящи многогодишни растения което се отглежда по българските домове и градини. Предимно може да го намерите като саксийно растение което краси и светли и хладни помещения. Името на Цинерарията произхожда от cinerus, значещо пепел, защото листата му имат лек бял отенък и власинки. Това прекрасно цвете произхожда от северните частина Африка и Южните части на Европа. Много често можете да го срещнете в южните италиански градове и на остров Крит. Рода на Цинерарията обхваща около 26 вида растения.

Цветовете на Цинерарията са лилави, червени, сини, розови, пурпурни и тъмночервени. Доста често можете да ги срешнете да цъфтят в два цвята. Можете да видите цветове които едри, дребни, сбити или разположени пирамидално. Големината на цветовете достига до 5-9 саантимера. Периода на цъфтене е от месец януари до края на месец април. Хубавото е, че цъфти и през зимата и през пролетта. Понякога цветовете могат да цъфтят и една - две седмици.


Листата на Цинерарията са покрити с гъсто разположени бели власинки, назъбени, големи и със сърцевидна основа. Власинките понякога те придават леко сребрист цвят на листата.

Цинерарията като цяло достига до 75-80 сантиметра в градински условия. Сортовете които са саксийни достигат от 10-15 сантиметра до 20-25 сантиметра. Широчината на растението варира от 25 до 45-50 сантиметра.

Отглеждане на Цинерарията:

Място на Цинерарията:
Перфектното място за Цинерарията е полусенчесто и сенчесто място. Гледайте да не попадат преки слънчеви лъчи върху него. Така ще си осигурите по-обилен и продължителен цъфтеж, който в отделни случай може да достигне и до месец.

Температура за Цинерарията:
Добре е средната температура в помещението да варира в границите на 18-21 градуса. Това подпомага удължаването на периода за цъфтене.

Влажност за Цинерарията:
Желателно е при отглеждането на Цинерарията да поддържате висока влажност на въздуха. Това може да се получи, чрез оросяване и засенчване. Влажността на почвата трябва да е средна, без да е прогизнала.

Поливане на Цинерарията:
Поливайте Цинерарията обилно през зимата, особено когато растението цъфти. През лятото поливането трябва да е по-умерено. Гледайте Цинерарията да не изсъхва, но същевременно не я преполивайте.

Торене на Цинерарията:
Принципно Цинерарията не изисква често наторяване. Добре е да се наторява на всеки 15-20 дни, най-вече при образуването на пъпките и при цъфтеж. По този начин се постига разклоненост. Торете с течни торове за декоративно-цъфтящи растения.

Почва за Цинерарията:
Почвата за Цинерарията се прави в следното съотношение: 1:1:1 - чимовка, пясък и листовка.

Болести и вредители по Цинерарията:
Най-честите вредители по Цинерарията са бели мухички, акарите и листни въшки. Нападението от листни въшки се получава, когато въздуха в помещението е топъл и сух. Цинерарията най-често боледува от прахообразна плесен. Понякога се наблюдава и така наречената брашнеста мана. В този случай поставете растението на по-хладно, започнете да поливате растението умерено и не пръскайте листата.

Пресаждане на Цинерарията:
Ако растението и коренновата му сустема се побира в съда който използвате, пресаждане не се препоръчва. При условие, че саксията на растението му е малка пресадете в по-голяма.

Размножаване на Цинерарията:
Цинерарията се размножава по два начина - чрез семена и вегетативно (посредством делене на коренищата или чрез резници)
Размножаването чрез семена се извършва в средата и края на лятото през месеците юли, август и началото на септември. Необходимо е да засадите семената в добре отцедена почва, чиято Ph е в границите от 6,1 до 6,5. Не трява да покривате семената с почва, защото светлината е от решаващо значение за покълването. Покрийте саксията с прозрачно фолио за да постигнете необходимата влажност. При температура от около 15-20 градуса ще имате покълнало растение за около седмица. Когато на растението се появят 4-5 листа е необходимо да го пресадите в постоянната му саксия или контейнер с лека хумусна почва. Гледайте да не са много нагъсто. След пресаждането оставете растението в помещение с температура от около 11-15 градуса за да може да започне цъфтежа. След след около месец върнете растенията в помещение с температура 17-20 градуса. Така след около 2 месеца ще имате прекрасен цъфтеж.

Някой видове Цинерария:
- Senecio acaulis
- Senecio anteuphorbium
- Senecio bulbinefolius
- Senecio crassissimus
- Senecio greyi
- Senecio hallianus
- Senecio haworthii
- Senecio scaposus
- Senecio sempervivus
- Senecio serpens


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 33004
Прочетено: 62862 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen