Декоративно-цъфтящи20 септември 2014

Соландра - Solandra

Създадено от gradinar
събота 20 септември 2014 - 16:46:40
Соландра - Solandra Solandra.jpg Соландра - Solandra Solandra1.jpg Соландра - Solandra Solandra10.jpg Соландра - Solandra Solandra11.jpg Соландра - Solandra Solandra2.JPG Соландра - Solandra Solandra3.jpg Соландра - Solandra Solandra4.jpg Соландра - Solandra Solandra5.jpg Соландра - Solandra Solandra6.JPG Соландра - Solandra Solandra7.jpg Соландра - Solandra Solandra8.jpg Соландра - Solandra Solandra9.jpg

Соландра - Solandra
Соландрата произхожда от Централна Америка, Южна Америка, Мексико, Бразилия и Колумбия. По нашите райони можете да я намерите в Малта, кипър и южните райони на Турция. В нашата географска дължина можете да я отглеждате само в саксия. Соландрата е от род храстовидни и пълзящи лияни. Тя се катери по огради, сгради и тераси на високите къщи. Понякога разклоненията и клоните на Соландрата достигат големина повече 13-15 метра.
Другото име на този прекрасен храст е Златна купа. По нашите места заради климата не я оставяме да стане толкова голяма. Обикновенно в България се оставя да достигне големина на клона около 3-4 метра и се подрязва. Ако клоните и останат по-големи се налага да бъдат подпирани и оформяни. Положителното на подрязването е, че след извършването му на новите места през месец декември или януари се появяват пъпки и нови цветове. Случва се да се появяват пъпки и цветове на стъблото на Соландрата.

Листата на Соландрата са тъмно зелени и достигат големина от около 15-18 сантиметра. Цветовете на растението достигат в диаметър 16-21 сантиметра. Цъфтят в жълт цвят с пет пурпурни линий в цвета. Соландрата цъфти в периода от месец декември до края на месец юни. Цветовете на Соландрата са изключително ароматни. Поради тази причина гледайте да не я отглеждате в помещение което спите. При продължително вдишване може да получите главоболие и замайване.


Отглеждане на Соландра:

Място на Соландра:
Соландрата обича пряка слънчева светлина. Затова вие трябва да го разположите на място което е огрявано пряко от слънчевите лъчи или поне да има шарена сянка. През зимния период гледайте Соландрата да е разположена на много светло място.

Температура за Соландрата:
Минималната температура за отглеждане на Соландрата е 13 градуса по Целзий. Добре е температурата през зимния период да не е по висока от 16 градуса. Обича да и е хладно или умерено топло. Гогато е прекалено топло има вероятност да наблюдавате отпускане на листата, но когато започне да се свечерява те възвръщат нормалната си форма.

Влажност за Соландрата:
Желателно е горе долу веднъж три четири седмици да пулверизирате по малко листата на Соландрата.

Поливане на Соландрата:
Внимавайте с поливането на Соландрата. Ако е преполеете може да се стигне до пожълтяване на листата, отпускане и в крайна сметка окапване. През зимния период поливането трябва да се сведе до минимум. Ако отглеждате Соландрата в оранжерия в която влажността е повишена, трябва да я поливате не повече от 3-4 пъти за целия зимен сезон. Ако я отглеждате в къща (на стълбите, в стая) трябва да я поливате веднъж на месеца. През летния период се полива обилно, но след като е засъхнала почвата на дълбоко.

Торене на Соландрата:
През летния сезон е необходимо да се наторява с тор за цъфтящи растения на три четири седмици веднъж.

Почва за Соландрата:
Почвата за Соландрата трябва да не задържа влага. Затова използвайте по песачлива почва. Може да ползвате перлит, едър речен пясък и в добавка начупени борови кори.

Болести и вредители по Соландрата:
Соландрата е доста устойчиви на болести и вредители. Друго хубаво качество е, че се възтановява доста бързо при евентуално лечение.

Пресаждане на Соландрата:
Соландрата се пресажда при необходимост през пролетния сезон.

Размножаване на Соландрата:
Размножаването на Соландрата се извършва през летния период. Размножава се посредством стъблени полувдървени резници.

Някой видове Соландра:
- Solandra grandiflora Sw.
- Solandra longiflora Tussac
- Solandra maxima
- Solandra nitida


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6800
Прочетено: 23633 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen