Декоративно-цъфтящи14 септември 2009

Нертера, коралов мъх - Nertera granadensis

Създадено от gradinar
понеделник 14 септември 2009 - 17:10:38

Nertera_granadensis.jpgNertera_granadensis1.jpgNertera_granadensis2.jpgNertera_granadensis3.JPGNertera_granadensis4.jpgNertera_granadensis5.jpgNertera_granadensis6.jpg
nertera_granadensis3.jpgЗаради гъсто преплетените стъбла и дребничките листенца често нертерата (Nertera) се бърка с хелксинето. Съмненията свършват, когато скромните бели цветчета прецъфтят и се появят плодовете. Те са главната декоративна част на растението, представляват кораловочервени стъкловидни зрънца с големина на грахово зърно и траят няколко месеца.Нертерата произхожда от Централна и Южна Америка. Родът съдържа 8 вида, от които се култивират два – нертера депреса и нертера гренадензис, популярни с името коралов мъх или коралово килимче. Името на цветето на гръцки означава нисичък, мъничък и е свързано с размерите му.

Място:
Нертерата предпочита светло, защитено от директно слънчево огряване място, но понася и полусянка.През лятото е добре да се изнесе на балкона или в градината.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2601
Прочетено: 9400 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen