Декоративно-цъфтящи14 септември 2009

Нертера, коралов мъх - Nertera granadensis

Създадено от gradinar
понеделник 14 септември 2009 - 17:10:38

Nertera_granadensis.jpgNertera_granadensis1.jpgNertera_granadensis2.jpgNertera_granadensis3.JPGNertera_granadensis4.jpgNertera_granadensis5.jpgNertera_granadensis6.jpg
nertera_granadensis3.jpgЗаради гъсто преплетените стъбла и дребничките листенца често нертерата (Nertera) се бърка с хелксинето. Съмненията свършват, когато скромните бели цветчета прецъфтят и се появят плодовете. Те са главната декоративна част на растението, представляват кораловочервени стъкловидни зрънца с големина на грахово зърно и траят няколко месеца.Нертерата произхожда от Централна и Южна Америка. Родът съдържа 8 вида, от които се култивират два – нертера депреса и нертера гренадензис, популярни с името коралов мъх или коралово килимче. Името на цветето на гръцки означава нисичък, мъничък и е свързано с размерите му.

Място:
Нертерата предпочита светло, защитено от директно слънчево огряване място, но понася и полусянка.През лятото е добре да се изнесе на балкона или в градината.


Поливане:
Обича често и обилно поливане, но без преовлажняване, и пулверизиране с мека престояла вода. Опръскването се прекратява само през периода на цъфтеж, защото цветчетата, върху които е попаднала вода, не дават плодове. Тогава саксийката се поставя върху влажен мъх или керамзит.

Температура:
За да завърже повече и по-здрави плодове, нертерата изисква и по-ниска температура – 15-17 градуса. За зимата растението трябва да се прибере в помещение, където температурата не пада под 10 градуса и да се полива, колкото да не изсъхне почвата. При такива грижи кораловото килимче ще застила саксията дълги години.

Пресаждане:
През март нертерата се пресажда, ако саксията й е отесняла. Тъй като кореновата система е слаба, разделеното на 3-4 части цвете се засажда в плитък и широк съд с дебел дренаж. Почвата е смес от листовка и торф по равно с прибавка на пясък. Засаждането става по краищата на съда, а средата бързо ще се запълни от млади стъбла.

Размножаване:
За да размножите растението е необходимо да разделите коренището му. Подходящо време е началото на есента.

Други съвети:
В повечето ръководства по цветарство се препоръчва след опадането на плодовете растението да се изхвърли. Този съвет е в угода на фирмите, които произвеждат цветя.

ВНИМАНИЕ: Растението е отровно!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10695
Прочетено: 9443 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen