Многогодишни тревисти растения07 юни 2014

Калмия - Kalmia

Създадено от gradinar
събота 07 юни 2014 - 17:59:25
Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia7.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia6.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia10.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia14.jpg
Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia1.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia2.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia3.JPG Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia8.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia10.jpg
Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia12.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia13.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia4.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia9.jpg Калмия - Kalmia kalmia_angustifolia11.jpg

Калмия - Kalmia
Калмията е многогодишен храст цъфтящ с прекрасни цветове. Заема около 1 метър площ. Височината му достига 2,5 - 3 метра. Срещат се и по-дребни видове, които са около 35-45 сантиметра. Родината му е Северна Америка. Среща се в Америка, Куба и по-рядко в Канада. Най-често можете да го видите в дивата природа. Интересно при него, че може да издържи до температура до -40-45 градуса. В България може спокойно да се отглежда. Зимните студове не му влияят, но летните горещини са му проблемни.

Калмията много прилича на Рододендрон и на Пиерис. Не само външно си приличат, но и имат много общо в отглеждането си за което ще споменем по-долу.

Цветовете на Калмията са едри и достигат до 1,5 сантиметра в диаметъра си. Те са розови, червеникави и по-рядко бяли на цвят. В началото цветовете се развиват като пъпки приличаши на китайски фенер и имат много наситен цвят. В последствие вътрешността на цвета изсветлява. Калмията цъфти от началото на лятото до средна и късна есен.


Отглеждане:

Място:
Калмията расте както на слънце така и на полусянка. Засаждайте я на място което е защитено от ветрове и течения. Гледайте да е предпазена от силното пролетно и зимно слънце. Най-добрия вариянт на място за Калмията е полусянка като преди обяд се огрява повече от слънце а след обяд е сянка.

Почва:
Калмията не поняся суха почва. Това най-вече се отнася за младите растения. Тя трябва да е кисела, лека и песъклива. Почвата на Калмията трябва да се състои пясък, листовка и торф.

Торене:
Желателно е в почвата да добавите малко минерален тор. Торете с тор с кисел състав в периода от м.април до м.юни.

Поливане:
Поддържайте почвата влажна, но не трябва да се задържа вода в нея. Желателно е да поливате обилно и рядко, отколкото всеки ден по малко. Хубавия дренаж се отразява добре на растението. Направете дренажа от малко камъчета или пясък като слой. Калмията е растение което понася засушаване, но в горещи дни поливайте обилно на 10-14 дни. Обилното поливане се извършва и есентта когато растението се подготвя за зимния период.

Болести и вредители:
Калмията е много устойчива на болести и вредители.

Засаждане:
Калмията се сади през пролетта. Желателно е да има разтояние между групите от около 1 метър когато те са по-плътни и около 1,2-1,5 метра когато са по-раздалечени. Ямката за засаждане трябва да е около 55х55х55 сантиметра. Кореновата шийка да е на нивото на почвата.

Подрязване:
По принцип подрязване на Калмията не е необходимо. Сухите клони и презъфтели цветове се премахват през пролетта.

Размножаване:
Калмията трудно се размножава чрез резници. В естествената си дива среда тя се размножава чрез семена. Хибридите на Калмията се размножават ин-витро. По-голям успех с размножаване на Калмия ще имате чрез вкореняване на отводи. Размножава се през лятото.

Някой видове:
1. Kalmia latifolia
2. Kalmia Rubra
3. Kalmia Angustifolia

Съвети на специалиста:
1. Поливайте обилно, но по-рядко.
2. Торете с тор с кисел състав.
3. Калмията трябва да е предпазена от течения.
4. Внимавайте, растението е ОТРОВНО и най-вече листата!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 12024
Прочетено: 27391 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen