Декоративно-листни11 юли 2008

Араукария (стайна ела) - Araucaria

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:01:22

araucaria-bariloche-080101-P_15905a.jpg Araucaria.jpg araucaria_araucana_6565.jpg Araucaria_araucana__HC.jpg araucaria_bidwillii2.JPG


araucaria_lg.jpgСемейство (род): Араукариеви (Araucariaceae)
Вид: Стайно Листно-декоративно Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: 10 Max t°: 25
Поливане: Умерена нужда от вода
Араукарията (Araucaria), наричана още чилийски бор, е единствения представител на иглолистните видове, който се отглежда като стайно растение.

Чилийската араукария е хвойново дърво с твърди тъмнозелени люспи вместо игли. Семената от нейните едри шишарки, които по размер напомнят бадем, някога са били един от най-важните продукти в храната на индианците-араукани. Във влажните прохладни гори в южните области на Чили и Аржентина често пъти ята от папагали нападат араукарията и излюспват семената й със своите мощни криви клюнове. За първи път араукарията се е появилас в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.
Араукарията е вечнозелен иглолистен вид, чиято височина достига до 2 м. Игличките са меки и дълги до 1-1.5 см. Разположени са спираловидно по клонките, които излизат под прав ъгъл от стеблото.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7283
Прочетено: 13870 пъти
Коментари чрез Facebook

Декоративно-листни06 юли 2008

Алоказия - Alocasia sanderiana

Създадено от gradinar
неделя 06 юли 2008 - 08:33:36
alocasia.jpg alocasia_amazonica.jpg Alocasia_sanderiana.jpg alocasia_sanderiana018.jpg Alocasia_sanderiana1.JPG

alocasia.jpg
Изправените стъбла завършват с огромни стреловидни листа с бледи жилки. Могат да цъфнат по всяко време докато растат. Цветовете са на съцветия и са дълги около 11 см. Родина на Alocasia sanderiana са Филипинските острови. За съжеление тези забележителни растения издържат в стайни условия само няколко месеца, след това е добре да ги върнете в оранжерията. Растението се нуждае от смес от равни части торфен мъх и глинеста почва с пясък и натрошени дървени въглища.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7284
Прочетено: 23921 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 ...... 12 13 14

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen