Новина: : Алоказия - Alocasia sanderiana
(Категория: Декоративно-листни)
Публикувано от gradinar
неделя 06 юли 2008 - 08:33:36

alocasia.jpg alocasia_amazonica.jpg Alocasia_sanderiana.jpg alocasia_sanderiana018.jpg Alocasia_sanderiana1.JPG

alocasia.jpg
Изправените стъбла завършват с огромни стреловидни листа с бледи жилки. Могат да цъфнат по всяко време докато растат. Цветовете са на съцветия и са дълги около 11 см. Родина на Alocasia sanderiana са Филипинските острови. За съжеление тези забележителни растения издържат в стайни условия само няколко месеца, след това е добре да ги върнете в оранжерията. Растението се нуждае от смес от равни части торфен мъх и глинеста почва с пясък и натрошени дървени въглища.Растението Алоказия се нуждае от смес от равни части торфен мъх и глинеста почва с пясък и натрошени дървени въглища. Необходими са топли, влажни, сенчести условия по време на растежа през лятото и растенията имат нужда от обилно поливане докато растат. Когато през есента листата окапят, трябва да се полива по-малко и когато изсъхнат съвсем почвата се полива от време на време. Трябва да се внимава когато се засажда ризомът, той трябва да се показва малко над пръстта или листата в основата ще изсъхнат.
Вирее на светло и топло, но не бива да се излага на пряка слънчева светлина. Зимата е желателно да се държи в парник и температурата да не пада под 18 C.
Алоказията се развъжда чрез разделяне на ризомите през пролетта.

Отглеждане и грижи:

Температура: висока-  над 21 ºC през лятото и поне 18 ºC през зимата

Светлина: ярка през зимата; полусянка през лятото

Вода: почвата трябва постоянно да е влажна; поливайте много оскъдно през зимата

Влажност на въздуха: много често пулверизирайте листата

Пресаждане: рано напролет всяка година; трябва да се внимава когато се засажда ризомът, той трябва да се показва малко над пръстта или листата  ще изсъхнат.

Съвети:
Алоказията е много капризна и чувствителна на смяната на климата и на различните температурни влияния. Щом стъблото е наранено (зависи до каква степен) едва ли ще успеете да го опазите от умиране. Можете единствено да поливате умерено и да го пазите да не е на директна слънчева светлина.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.8 )