Декоративно-листни11 юли 2008

Араукария (стайна ела) - Araucaria

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:01:22

araucaria-bariloche-080101-P_15905a.jpg Araucaria.jpg araucaria_araucana_6565.jpg Araucaria_araucana__HC.jpg araucaria_bidwillii2.JPG


araucaria_lg.jpgСемейство (род): Араукариеви (Araucariaceae)
Вид: Стайно Листно-декоративно Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: 10 Max t°: 25
Поливане: Умерена нужда от вода
Араукарията (Araucaria), наричана още чилийски бор, е единствения представител на иглолистните видове, който се отглежда като стайно растение.

Чилийската араукария е хвойново дърво с твърди тъмнозелени люспи вместо игли. Семената от нейните едри шишарки, които по размер напомнят бадем, някога са били един от най-важните продукти в храната на индианците-араукани. Във влажните прохладни гори в южните области на Чили и Аржентина често пъти ята от папагали нападат араукарията и излюспват семената й със своите мощни криви клюнове. За първи път араукарията се е появилас в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.
Араукарията е вечнозелен иглолистен вид, чиято височина достига до 2 м. Игличките са меки и дълги до 1-1.5 см. Разположени са спираловидно по клонките, които излизат под прав ъгъл от стеблото.


Отглеждане:
Поливане:
Важно е равномерно да се полива с мека и темперирана вода. Преди всяко ново поливане гоният слой пръст трябва да бъде леко засъхнал. Обича високата влажност на въздуха. При парно отопление в помещението трябва да увеличите поливането, за да компенсирате вредата от сухия въздух.

Торене:
Тори се от март до август веднъж на 2 седмици. Особено подходяща е тор от азалеи или рододендрон.

Място:
Обича светло до полусветло, хладно и влажно място. То е единак и има нужда от много пространство. Не се препоръчва за стая с парно отопление, тъй като от топлината бързо изсухват игличките. През лятото го изнесете на открито и светло място.

Размножаване:
Размножаването се извършва в късната есен със семена. Семената бързо загубват способността си да покълват, затова ги заровете веднага и осигорете добър дренаж на почвата. Семената покълват след около 4 месеца. Пресажда се на 2 – 3 години.

Съвет:
Араукарията е трудна за отглеждане и изисква специални грижи. Не се препоръчва за младите градинари.
Расте добре на хладно,особено през зимата.Обича както ярка светлина,така и полусянка,но не и пряко слънце.Редовното поливане е от голяма важност.Често пръскайте листата,особено през зимата,ако се отоплявате с парно.През зимата температурата не бива да пада под 10 градуса.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10156
Прочетено: 11344 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen