Съвети на специалиста26 август 2013

Пресаждане и прехвърляне на цветя

Създадено от gradinar
понеделник 26 август 2013 - 14:36:51

Пресаждане на цветятаОсновните правила, по които се извършват тези важни операции, трябва да се овладеят от всеки един любител цветар до съвършенство, тъй като от тях зависи успехът при отглеждане на саксийните растения. Двете операции с които ще ви запознаем са сходни, но имат и съществени различия.

Прехвърлянето на цветя е всъщност преместване на растението от един съд в друг, като това обикновено се прави за млади и бързорастящи видове, чиито корени бързо обхващат почвата в саксиите и затова е необходимо увеличаване на хранителната им площ. Най-подходящо време за смяна на съдовете е началото на пролетта, а техниката на прехвърлянето включва две важни условия:

- Новия съд не трябва да бъде много по-голям от стария, тъй като може да се получи обратния ефект и да се забави развитието на растението. Големината на новата саксия е избрана удачно, ако старата се помества свободно в нея.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10111
Прочетено: 12640 пъти
Коментари чрез Facebook

Съвети на специалиста25 август 2013

Размножаване на цветята

Създадено от gradinar
неделя 25 август 2013 - 17:59:11

Размножаване на цветятаРазмножаването на цветята се осъществява по два начина-чрез семена и по вегетативен път. Необходимо е да се знае, че размножаването чрез семена е нелесна и деликатна дейност, почти неосъществима при домашни условия. Ето защо се прилага предимно вегетативно размножаване-чрез резници, чрез коренови издънки, чрез разделяне на коренища и туфи, с луковици и пр.

Размножаването чрез резници и най-популярният начин за размножаване при стайни растения. Резниците се приготвят от различни части на растението и в зависимост от това биват стъблени, листни и коренови.

Със стъблени резници могат да се размножават фикуси, лян, мушкато, обички и зебрина. За размножаване по този начин трябва да се знае следното:

- резниците се приготвят от млади стъбла с по 2-3 стъблени възела и къси междувъзлия, като за предпочитане са резниците от връхните части на стеблата, тъй като се вкореняват по добре. - резниците трябва да се отрязват с остър нож, като долния отрез е на 1-2 мм под някой от възлите.

- за да се намали изпарението на влагата от резника, броят на листата по него се намалява. - някои резници пускат корени във вода, а други в пясък, който трябва предварително да бъде навлажнен. Резниците се забождат много плитко в пясъка, дълбокото им засаждане предизвиква загниването им. За поддържане на по-висока влажност съдът с вкореняващите се в пясък резници се покрива със стъкло, което трябва да се забърсва, щом като се изпоти и от време на време да се вдига за проветряване. Резниците от мушкато не се покриват защото са сочни и могат да загният.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10112
Прочетено: 14901 пъти
Коментари чрез Facebook
Отиди на страница  1 2 3 ...... 12 13 14

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen