Новина: : Баухиния - Bauhinia
(Категория: Многогодишни тревисти растения)
Публикувано от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 16:05:04


2523_LEGUMINOSAE_Bauhinia_purpurea___Alba.jpg Bauhinia.jpg Bauhinia1.jpg Bauhinia_blakeana_(Hong_Kong_orchid_tree)_1.jpg Bauhinia_blakeana_(Hong_Kong_orchid_tree)_2.jpg Bauhinia_grandidieri_flower_2503.JPG bauhinia_purpurea-dsc02189-wp.jpg

Баухинията (Bauhinia) е изключително красиво дърво от семейство Бобови, което в стайни условия може да се отглежда като дребно храстче или като бонсай.

В родната си Югоизточна Азия  е широко разпространена - срещат се 200-300 вида. Между тях има вечнозелении опадливи храсти, лиани и дървета.

Цветовете й са много красиви, напомнят и по форма, и по багри орхидеи. Освен това са благоуханни. Наистина  траят само един ден, но обикновено са много и от края на февруари до средата на лятото красят дома. След това тази задача се поема от листата - едри и красиви. Те силно напомнят пеперуди и по формата си, и по своята "подвижност". При засушаване и при горещина се свиват около (снимка) централната жилка, с което изпаряващата им повърхност намалява и растението се предпазва от изсушаване. Щом температурата и влагата се подобрят, листата отново се връщат в нормално порложение.За доброто си развитие баухинията се нуждае от силно слънчево огряване през цялата година. През лятото може да се гледа на открито, като постепенно се приучва към горещиниите, които й се отразяват много благоприятно. Поливането обаче трябва да е внимателно - само когато почвата просъхне добре. Тогава се полива обилно и пак се изчаква просъхване.

През зимата също изисква светлина, но температурата трябва да се понижи - оптималната е 10-12 градуса. (снимка) Съответно и поливането се ограничава силно. Тези условия са нужни, за да заложи баухинията повече цветни пъпки и да не започне преждевременно развитие, което ще я изтощи. Може да зимува и на перваза в обитаема стая, но трябва много да се внимава с поливането, за да не загният корените.

През пролетта растенията се пресаждат в малко по-големи съдове. Съставът на почвата няма особено значение, важно е да не задържа излишна вода. Разрасналите се корени се съкращават, като отрезите се пудрят със счукани дървени въглища. Добре е в пръстта на едрите екземпляри да се размесва керамзит, който подобрява дренажните свойства и същевременно саксията става по-тежка и е по-трудно да пада под тежесттта на цветето.

През пролетта е добре да се подхранва с азотни торове, (снимка) за да се формира т здрави разклонения и богата листна маса. През лятото торенето става с калиево-фосфорни торове за добър цъфтеж. Подхранването става 2 пъти месечно, а през август се прекратява, за да премине успешно зимната почивка.

Размножаването става основно чрез семена. Те покълват лесно и бързо и младите растения зацъфтяват още същата година. Възможно е и вкореняване на резници и отводи, но то става бавно и трудно. Изискват се специални условия като повишена температура и употреба на стимулатори за образуване на корени.

Формирането на баухинията според желаната форма и размери е лесно, тъй като тя има много спящи пъпки, от които израстват нови стъбла. През първите 1-2 години растението се оставя да расте свободно. След това, когато стволът достигне определена дебелина, трябва да се пререже на височина, от която желаем да получим първото разклоняване. Следва оформянето на растението по собствен вкус.
Тайните на успеха

Светлина: Обилна и ярка.

Вода: Според сезона и нуждата.

Влажност на въздуха: Няма значение.

Подхранване: През периода на растеж.

Семейство (род): Бобови
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 10 Max t°: 35
Поливане: Умерена нужда от вода

Източник: Градината.бг

Мнения от ФорумаНовина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.275 )