Декоративно-цъфтящи13 февруари 2010

Белопероне - Beloperone

Създадено от gradinar
събота 13 февруари 2010 - 18:23:04

085_Beloperone_400.jpg Beloperone.jpg Beloperone1.jpg Beloperone2.jpg Beloperone3.jpg beloperoneguttata1.JPG beloperone_guttata.jpg Beloperone_guttata_4.JPG belopperone_guttata_lutea.jpg

Белоперонето са дребни, яйцевидни, покрити с лек мъх, което ги прави да изглеждат сребристо-зелени. Те изящно обсипват цялото растение. Цветовете са бели, събрани в класовидно съцветие. Покрити са с големи ярки прицветници, които всъщност създават изключителния декоративен ефект. Цветовете не са дълготрайни и бързо опадат, но прицветниците издържат много дълго. Цветът им в началото е бледозелен, като постепенно грейва в оранжево-червено. Съцветията се образуват по краищата на клонките и приличат на големи шишарки от хмел. Най-ценното качество на белоперонето е практически непрекъснатият цъфтеж, независимо от сезоните.Красивото растение обича светлината, но не понася прякото слънчево огряване. Ако е поставено под преките слънчеви лъчи, листата му пожълтяват и постепенно окапват, което силно намалява декоративността му. Ако пък светлината не достига, ярката багра на прицветниците избледнява.

През пролетта, в началото на март, трябва да прежалите цъфтящото белопероне и да го подстрижете. Всички клонки се съкращават на 1/3 от дължината. Така храстчето придобива компактен вид, бързо обраства с нови клонки и цъфти още по-обилно, като се покрива с ярки увиснали съцветия. По това време се прави и първото прехвърляне в по-голям съд, като се внимава да не се повредят корените. Такова прехвърляне се прави още 2-3 пъти през лятото, защото старият съд бързо отеснява. Няколко дни след прехвърлянето може да се прави вече и подхранване, на което цветето реагира с буйно развитие.


Семейство (род): Акантови (Acanthaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: 15 Max t°: 25
Поливане: Умерена нужда от вода

Почва: Почвата, която ще допринесе за комфорта на белоперонето, трябва да е богата – смес от градинска пръст, добре угнил оборски тор и торф.

Поливане: През лятото се полива обилно и редовно, а през зимата – умерено, в зависимост от бързината, с която почвата просъхва.

Размножаване: При нашите условия белоперонето не може да завърже семена, затова, за да го размножим, трябва да вкореним резници. Можем с успех да използваме клонките, които сме съкратили при подстрижката. Те ще пуснат коренчета 10-12 дни след като сме ги поставили във вода или във влажна пръст.

Цъфтене: Младите белоперонета зацъфтяват още през същата година.

Тайните на успеха

Светлина: Обилна, но разсеяна.

Вода: През лятото редовно и обилно поливане, през зимата умерено.

Влажност на въздуха: Няма претенции.

Подхранване: На 2 седмици през лятото.

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 11731
Прочетено: 8975 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen