Папратови21 май 2009

Селагинела (Вретеновидна папрат) - Selaginella braunii

Създадено от gradinar
четвъртък 21 май 2009 - 15:34:36

selaginella-jerico.jpg selaginella.jpg selaginella01.jpg selaginella2.jpg selaginellaflabellata2.JPG Selaginella_braunii.jpg Selaginella_braunii1.jpg Selaginella_braunii3.jpg selaginella_kraussiana.jpg

selaginella_braunii.jpgСелагинелата е родом от Азия.

Селагинелата е изправена и прилича на причудлива кръстоска между папрат и дребно иглолистно. Естествената й среда е в далечни страни като Япония, Китай и Малайзия. Има най- различни видове бронец, идеални за отглеждане в апартамент. Това са вечнозелени многогодишни растения, които не цъфтят и се отличават със ситни, пастелнозелени плоски листица.

Сред питомните видове се срещат екземпляри както с напръскани, така и с обточени в бяло петури. Има въздушни корени, които свързват стъблото с пръстта и го подпират като кокили. Достига максимална височина 25 см.

Туфесто растение с тъмнозелени жилави палмовидни листа. Растенията достигат височина над 15-30 см. Лесно се отглеждат и в саксии. Селагинелата е сходна на папрата и не цъфти, но ражда непривличащи вниманието четириъгълни стробили (листни шишарки, пълни със спори) на отделни клонки.

Селагинелата е била много популярна през миналия век, но днес се използва предимно за терариуми. У нас се предлагат доста разновидности, внос от Холандия, но в топлите стаи на апартаментите ни ситните листенца бързо се свиват и съхнат. Растението не понася нито сухия въздух, нито въздушните течения.Като цяло салагинелата е непридирчива и вирее лесно.
Температура: Най-добрата  температурна амплитуда за нея е между 13 и 18 градуса през лятото.
Влажност: Дори и да й осигурите висока въздушна влага, жегите ще пресушат листата изключително бързо. Не я излагайте на течения, защото не й понасят особено. След обветряне клонките потъмняват и увяхват.

Място: Разположете растението на добре осветено място, без да го излагате на преки слънчеви лъчи. Ако отглеждате екземпляра в стъклен съд, непременно почиствайте повърхността му често и внимателно, за да не ограничите преминаването на светлината.

Поливане: Поливайте селагинелата ежедневно с неваровита  вода  през растежния сезон, поддържайте пръстта влажна, без да подгизва. През зимата поливайте по-малко. Необходимо е високо ниво на въздушна влага, лесно постижимо, ако я култивирате под стъкло. При обикновените условия за стайна зеленина, гледайте да й осигурите достатъчно влага като поставите саксията в по-широк съд с вода, която бавно ще се изпарява. Оросяването съсипва листата.

Торене: Торете растението отвреме-навреме през растежния сезон с двойно разредена доза течен подхранващ препарат.

Пресаждане: Пресаждайте през година в добре дренирана пръст, съставена от торф и ситен пясък в равни части. Повърхностният слой на почвата на “градинките в бутилка” и терариумите се опреснява ежегодно.

Размножаване: Селагинелата се размножава, като отделя спори. Спорите се поставят във влажен торф или пясъчна смес и се покриват със стъкло докато спорите не покълнат. Те са по-различни от водните папрати с това, че произвеждат както мъжки, така и женски спори. Новите малки растения се засаждат в отделни саксии.

За тонуса на селагинелата е необходимо постоянно да отстранявате увехналите й листенца. А когато се разрастне прекалено много, не се притеснявайте да я подкастрите. Това ще й се отрази добре.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10680
Прочетено: 15043 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen