Папратови21 май 2009

Селагинела (Вретеновидна папрат) - Selaginella braunii

Създадено от gradinar
четвъртък 21 май 2009 - 15:34:36

selaginella-jerico.jpg selaginella.jpg selaginella01.jpg selaginella2.jpg selaginellaflabellata2.JPG Selaginella_braunii.jpg Selaginella_braunii1.jpg Selaginella_braunii3.jpg selaginella_kraussiana.jpg

selaginella_braunii.jpgСелагинелата е родом от Азия.

Селагинелата е изправена и прилича на причудлива кръстоска между папрат и дребно иглолистно. Естествената й среда е в далечни страни като Япония, Китай и Малайзия. Има най- различни видове бронец, идеални за отглеждане в апартамент. Това са вечнозелени многогодишни растения, които не цъфтят и се отличават със ситни, пастелнозелени плоски листица.

Сред питомните видове се срещат екземпляри както с напръскани, така и с обточени в бяло петури. Има въздушни корени, които свързват стъблото с пръстта и го подпират като кокили. Достига максимална височина 25 см.

Туфесто растение с тъмнозелени жилави палмовидни листа. Растенията достигат височина над 15-30 см. Лесно се отглеждат и в саксии. Селагинелата е сходна на папрата и не цъфти, но ражда непривличащи вниманието четириъгълни стробили (листни шишарки, пълни със спори) на отделни клонки.

Селагинелата е била много популярна през миналия век, но днес се използва предимно за терариуми. У нас се предлагат доста разновидности, внос от Холандия, но в топлите стаи на апартаментите ни ситните листенца бързо се свиват и съхнат. Растението не понася нито сухия въздух, нито въздушните течения.

Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4385
Прочетено: 15044 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen