Кактуси12 април 2009

Каланхое - Kalanchoe

Създадено от gradinar
неделя 12 април 2009 - 10:54:38

calanchoe-pumila-4.jpg Calanchoe.JPG Calanchoe1.jpg Calanchoe2.jpg Calanchoe3.jpg Calanchoe4.jpg Calanchoe5.jpg CLaboral_calanchoe.jpg Kalanchoe_Gastonis_bonnieri11.jpg Kalanchoe_pinnata_1.jpg kalanchoe_spp_3.JPG

calanchoe1.jpgТова чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се отнася към т. нар. цъфтящи сукуленти. Най-често измежду 130-те представители на рода се отглежда каланхое блосфелдиана. Това е полухрастче с прави голи стъбла, високо от 15 до 30 см. Листата са едри – до 8 см на дължина, месести, блестящи, твърди. На цвят са тъмнозелени, а краищата им са назъбени. Цъфти продължително време с многобройни дребни цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Те са обагрени много разнообразно – в бяло, жълто, оранжево, розово, червено, цикламено, лилаво.

Температура:
Тъй като каланхоето цъфти през зимата, има нужда от сравнително високи температури. Минималната не бива да слиза под 10°С нощем и да надвишава 22°С денем. Доброто проветряване намалява рисковете от заболяване. През периода на покой, след цъфтежа, растението трябва да се държи на хладина.Светлина:
Каланхоето е светлолюбиво, но може да живее и с по 4 часа пряка слънчева светлина на ден.

Поливане:
Преди всяко ново поливане, изчаквайте повърхността на пръстта да изсъхне – сукулентите със зимен цъфтеж имат нужда от време за почивка след него: през този период ги напоявайте оскъдно, колкото да не им клюмнат дръжките.

Пръскане:
Оросявайте листата рано сутрин, но само при много високи температури. Всеки път оставяйте каланхоето на сянка, докато изсъхне.

Торене:
Наторяването се спира в началото на цъфтежа и се възобновява след периода на покой. На всеки 14 дни се добавя подхранващ препарат с високо калиево съдържание.

Размножаване:
Размножава се чрез семена и резници. Семената се засяват през февруари или март. Необходимо е температурите да се качат до двайсетина градуса, за да поникнат.
Ако използвате резници, те трябва да са идеално сухи, преди да се набучат в почвата. Поливат се умерено, без да се покриват със стъкло или найлон. Пресаждането се извършва през пролетта.

Съвет:
Ако от началото на септември до началото на октомври държите саксията на тъмно поне по 14 часа на денонощие, каланхоето ще цъфне и избуи тъкмо по коледните празници. Имайте предвид обаче, че и най-краткото прекъсване на 14-те часа мрак ще обезсмисли цялото начинание.

Проблеми и решения:
– Деформираните листа са типично увреждане, причинено от инсектицид. Против вредителите по каланхоето обикновено се ползват препарати с екстракт от далматинска вратига: те обаче не помагат срещу паразити като щитоносната въшка и биват заместени със системни инсектициди, опасни за здравето на растението. Ако листата завехнат, каланхоето трябва да се унищожи.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 34707
Прочетено: 20583 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen