Декоративно-листни27 септември 2008

Юка - Yucca elephantipes

Създадено от gradinar
събота 27 септември 2008 - 15:41:35

142877271mzHzXn_fs.jpg garland11.JPG shrub_Yucca_Filamentosa.JPG Variegated_Yucca.jpg YuccaGerardWagnerianusVan.JPG yucca_baccata.jpg yucca_elephantipes.jpg

yucca_elephantipes.jpgПалмовидната корона е дала на тази юка името „палмова лилия”, макар че няма нищо общо с палмите. Необикновено устойчивата юка се радва на много почитатели. Среща се в много домове и за това има основателни причини. Не е скъпа, лесно се култивира и още по-лесно се размножава. Освен това по всяко време може да се подреже в съответствие с размерите на стаята. Излизащите от стъблото листни корони се сгъстяват с времето, но стъблото не расте на височина. При растения, които са на повече от 10 години, може да има и цъфтеж. Цветовете изглеждат като  огромни момини сълзи.
Позната още като "юка без бодли" (Yucca elephantipes), е ТИПИЧНО стайно растение, което самостоятелно или заедно с други, бодливи разновидности, може да послужи за украсата на всекидневни или слънчеви фоайета.

Юката произхожда от Средна Америка. Тя е устойчиво растение, много лесно за отглеждане. Прилича на палма с дебело, късо стъбло и гъвкави тъмнозелени листа с неравни и грапави краища. Цветовете на юката са бели като звънчета с приятен аромат, образуващи гроздове. Трудно цъфти в домашни условия.
Наричат я още "палмова лилия". Не е скъпа, лесно се култивира и е подходяща за начинаещи цветари.
Лесно може да пригодите размера към вашето помещение като подрежете стъблото до необходимата височина. Излизащата от стъблото листна маса се сгъстяват с времето, но стъблото не може да порастне допълнително.


Юката обича светло, слънчево място. Натрупването на топлина между стъклата на прозореца се предотвратява с често проветряване. През летните месеци е желателно да я изнесете на защитено от течение място. Нормалната стайна топлина `и понася добре през цялата година. По-добре е обаче, ако през зимата я отнесете на хладно, светло място с температура 10-15оС.

Около неравното стъбло в центъра излизат гъвкави тъмнозелени или пъстри тесни листа с неравни и грапави краища.

Рядко цъфти в домашни условия.
Цъфтят възрастните екземпляри с импозантни, надхвърлящи височината на растението кремавобели съцветия.

Да се излага колкото се може повече на естествена слънчева светлина.
Юката обича много светлината, но не понася преките слънчеви лъчи. Затова ако стаята ви е орентирана на юг – поставете растението по-навътре.
През лятото е препоръчително да се изнесе навън, на добре огряно място, но не пряко от слънцето.

Да се полива обилно от пролетта до есента, по-рядко - през зимата, когато почвата трябва да е съвсем леко овлажнена.
Не се допуска задържане на вода.

За здравето на юката са нужни умерена влажност и редовно проветряване.
Не е необходимо да се оросяват листата.

Оптимална пръст или глинесто-хумусна градинска пръст с пясък.

През 14 дни от началото на пролетта до месец август с качествен хранителен разтвор.

Да се пресажда всяка втора пролет във високохумусна почва, смесена с едрозърнест пясък в дълбоки добре дренирани саксии. Най-добре след преместването е да се натори само повърхностно.

Прекалено израсналите екземпляри се скъсяват на произволно място през пролетта и лятото.
Ако се отрежат леторастите от главния ствол и се засадят в близост, с течение на времето видът им ще смекчи ръбестия изглед на възрастното растение.

Размножава чрез стъблени резници. След като отрежете, оставете наколко часа да засъхне мястото на среза и го засадете в саксия поставена на топло и с висока влажност на въздуха място. От едно дълго стъбло може да се отрежат няколко резника.

Предпочита глинените съдове пред пластмасовите. Пресаждане трявба да се извършва всеки 2- 3 години.
Засадете няколко растения с различна височина заедно в една саксия. Така няма да се виждат оголените стъбла и ще изглежда по красиво.

Паразити. Юката често страда от нашествието на насекоми, които смучат листната лимфа. Срещу въшките, оставящи бели мъхести петънца по средата на листата, се използва специфичен инсектицид, а петънцата се изчистват с натопено в спирт памучно тампонче.

Сив мухъл. Появява се по листата: най-зле засегнатите се отстраняват, а останалите се напръскват обилно с фунгицид.

Опасност от нараняване по кинжаловидните листа на юката.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 42733
Прочетено: 41637 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen