Декоративно-листни22 декември 2008

Церопегия - Ceropegia woodii

Създадено от gradinar
понеделник 22 декември 2008 - 18:53:20

Ceropegia-woodii-1998.jpg Ceropegia-woodii-variagata-4455-36-2002.jpg Ceropegia_woodii.jpg Ceropegia_woodii_hu.JPG

ceropegia_woodii.jpgЦеропегията (Ceropegia) е един от най-изтънчените представители на семейство Asclepiadoceae. Нейна родина са тропическа и Южна Африка, Канарските острови и източна Индия, където виреят над 200 вида. Най-разпространен е CeropegiaWoodii – светлолюбиво суколентно растение с тънки нишковидни стъбла дълго до 2.5 м.

Растението има сбръчкана грудка върху повърхността на субстрата, която изкарва съвсем тънки кръгли стъбла. На доста големи разстояния по тях се появяват двойки тъмнозелени сърцевидни листа. Отгоре листата са напръскани със сребристи жилки, а отдолу листата са оцветени в бургундскочервено. Понякога по продължение на стъблата се развиват дребни неравномерни луковички. През лятото се появяват розови цветни тръбички.


Церопегията образува неголеми обли клубени с диаметър до 2 см под земята и върху стъблата. Те се вкореняват добре заедно с малки резници от стъблото. Листата са малки, заоблени и сърцевидни с ширина до 2 см. Разположени са симетрично на малки дръжки. Горната страна на листа има сребрист рисунък на тъмнозелен фон, долната е едноцветна с червено-виолетова окраска.
Цветове - делвички
Цветовете на церопегията са с необичайна форма. Напомнят окачени миниатюрни делвички обсипани отвътре с с копринени власинки в тъмнокафяво и виолетово. Разполагат се в пазвите на листата. Дължината им е до 4 см и имат розов цвят. Церопегията цъфти от пролет до късна есен.

През зимата дръжте церопегията на по-хладно, но светло място. Понася и сух, и влажен въздух.
По време на растежа се полива един-два пъти седмично (от април до октомври) с престояла неваровита вода. Тори се периодично и умерено. След ноември се спира торенето, а поливането се свежда до минимум.
Пресажда се обикновено напролет, когато и се подрязва. Към пръстта (песъклива почва) задължително добавете дренажен слой.

Церопегията харесва светлите места, но се чувства добре и на шарена сянка. Може да се отглежда и на топло, и на хладно място и е подходяща за хидрокултура. Най-ефектно е, ако го оставите като висящо. Може да бъде увита и по телен пръстен.

Размножаване: Размножаването се осъществява с издънки, които можете да си набавите от подрязването. Мястото на разреза се оставя да изсъхне добре и чак тогава се вкоренява. Може да се размножи чрез луковички, ако такива са се образували.

Стои само в стаята
Летните поливки трябва да са умерени, а зимните оскъдни, до пълно изсъхване на пръстта. Температурата на околната среда не бива да е под 13°С. Проветрявайте редовно. Церопегията се култивира в закрити помещения без да се изнася на терасата. Използва се в композиции с други суколенти в общи съдове за украса на интериора. Главните достойнства на това растение са оригиналността на нейния вид и способността да издържа на силно слънце на южни прозорци, без никакво засенчване. Разрастналият се храст създава жива ажурна завеса.

С две думи - попаднали сте на идеалното растение. На всичко отгоре то е изключително ефектно, тъй като има необичайни цветове, наподобяващи тези на орхидеите, с още по-необичаен цвят - на кърваво месо. Някои могат да го вземат за растение-хищник заради вида му, но това не е така.


Коментари



създай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2127
Прочетено: 8142 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen