Съвети на специалиста19 август 2008

Скален кът и Алипинеум

Създадено от gradinar
вторник 19 август 2008 - 11:17:37


alpineum.jpgЕдин от най-атрактивните елементи на двор и пространство са "скалените кътове" и "Алипинеумите".Алпинеумите и водните площи изискват слънчево местоположение и поради характера на формите си се съчетват много добре в комбинация. Много често алпинеумът е мястото откъдето започва водна каскада или създава декоративен фон за водната площ и растителност. Алпинеумът може да се разположи в тревна площ в някои от притегателните визуално точки на градината. Той може да се изгради в предварително подготвено легло от трошен камък, за свързване с околната настилка, да служи за естествено укрепване на откоси, прикриване на огради или просто да е елемент, който раздвижва визуално терена на градината.

Подходящи за използване на озеленяване на алпинеуми и скални кътове са следните Видове:
Дървета и храсти - Acer palmatum, Albizzia, Betula, Cercis, Catalpa, Chamaecyparis, Corylus, Cornus, Hibiscus, Ilex, Lonicera, Machonia, Magnolia, Malus, Picea, Pingus mugo, Prunus, Rhus typhina, Sorbus, Thuja, Tsuga, Taxus, Yucca и др.


Почвопокривни - Berberis, Cotoneaster, Erika, Juniperus, Hebe, Hosta, Lavandula, папрати и др.

Декоративни треви, цветя и алпийска растителност - Alyssum, Armeria, Aster, Calluna, Campanula, Cortadelia, Dianthus, Festuca, Gentiana, Geranium, Iris, Ophiopogonm Saxifraga, Sedum, Sepmercirum, Santolina, Senecio и др.

Техники за изграждане на Скален кът и Алипинеум:
Като база за формиране на терена добре е да използвате камъни, неплодороден слой от почва, извадена при изкопни работи и е желателно да избягвате строителни отпадъци бетон, цимент, които могат да увредят растителността.

За повърхостния слой 1-25 см почва е добре да използвате плодородна почва с примес на пясък и торф.

В зависимост от стила за изграждане на алпинеуми и скални кътове може да използвате различни по вид камъни, според Вашите предпочитанията - морени, едри обли речни камъни, които постепенно да прелеят в ивици от по-дребен речен и трошен камък, както и традиционните варовикови камъни за алпинеуми с дупки. Започвайте подреждането на камъните винаги отдолу нагоре като стремежа е да образувате разчупени, с неправилна форма тераси.

След поставянето на всеки следващ ред камъни почвата около тях трябва много добре да се трамбова, за да се избегне свличатето им при поливане и обилни дъждове.
Общо алпинеума трябва да придобие плавна, елегантна форма, като най-горната тераса се оформи по-равна за разполагане на растителност. Наклоните трябва да са различни, но плавни и създаващи хармонична форма. Подберете няколко големи камъни с интересна форма, разположете ги в групи хоризонтално и вертикално за създаване на акцент и оформяне на върха на алпинеума.

Между камъните оставете гнезда за засаждане на растителност, които запълнете с плодородна почва, примесена с пясък или торф, в зависимост от подбраната растителност.
Засаждането на растителността започва отгоре надолу като най-големите видове се разполагат на последната тераса в асиметрични групи или в подножието на алпинеума.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5791
Прочетено: 9605 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen