Декоративно-цъфтящи22 юли 2008

Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia

Създадено от gradinar
вторник 22 юли 2008 - 18:46:09

1_1_3_5_Aristolochia_moupinensis.JPG aristolochia_baetica.jpg Aristolochia_elegans800.jpg Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia

Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia
Това цвете е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae чиято родина е Бразилия.

Обикновенно Аристолохията има корковидна дървесина и достига височина 3-4 метра. Нейните листа са големи, с дължина около 8-10 см., от горната страна са блестящи тъмнозелени, а отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Аристолохията цъфти с едри и дълги 4-5 см единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Цъфтежа е през втората половина на лятото. От горната страна бялата пластинка е украсена с червеникави жилки. Отдолу тя е с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.

Тези цветове имат неприятен слаб мирис на мърша. Растението има здраво увивно стъбло и сърцевидни листа, чията горна част е тъмнозелена, а долната - синьозелена. Това растение е желателно да се отглежда само от опитни цветари.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1242
Прочетено: 6702 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen