Декоративно-цъфтящи22 юли 2008

Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia

Създадено от gradinar
вторник 22 юли 2008 - 18:46:09

1_1_3_5_Aristolochia_moupinensis.JPG aristolochia_baetica.jpg Aristolochia_elegans800.jpg Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia

Аристолохия (Вълча ябълка) - Aristolochia
Това цвете е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae чиято родина е Бразилия.

Обикновенно Аристолохията има корковидна дървесина и достига височина 3-4 метра. Нейните листа са големи, с дължина около 8-10 см., от горната страна са блестящи тъмнозелени, а отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Аристолохията цъфти с едри и дълги 4-5 см единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Цъфтежа е през втората половина на лятото. От горната страна бялата пластинка е украсена с червеникави жилки. Отдолу тя е с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.

Тези цветове имат неприятен слаб мирис на мърша. Растението има здраво увивно стъбло и сърцевидни листа, чията горна част е тъмнозелена, а долната - синьозелена. Това растение е желателно да се отглежда само от опитни цветари.Отглеждане:

Място:
Добре е растението да се отглежда на добре осветени места при температура около 20-22 градуса. Аристолохията предпочита големи помещение. Добре е да се отглежда в големи градини или зимни градини в които да се поддържа необходимата температура. Аристолохията е светлолюбиво растение. Тя обича обилна светлина. Около Аристолохията трябва да има доста място, понеже тя се увива. Можете да използвате растението като висящо във вашите градини.

Температура:
Зимата температурата трябва да около 18-20 градуса, а лятото малко по-топло около 20-22 градуса. Общо взето отглеждайте Аристолохията на топло и светло място.

Поливане:
Поливането на Аристолохията трябва да е обилно през цялата година. Желателно е да пулверизирайте листата и редовно. При пулверизирането внимавайте да не намокрите цветовете. Ако през зимата температурите паднат под 18-20 градуса в помещението, намалете поливането. Внимавайте да няма застояла вода!

Влажност:
Аристолохията иска висока влажност на въздуха. Това е и причината за пулверизирането на листата.

Торене:
Когато растението расте е необходимо торене всяка седмица.

Пресаждане:
Пресаждайте Аристолохията през 4-5 години. Тези растения не понасят добре пресаждането и започват да цъфтят след втората година.

Почва:
Желателно е почвата на Аристолохията да бъде дренирана, влажна (без застояла вода), рохкава и хранителна. Когато пресаждате големи екземпляри исползвайте смес от добре разположен оборски тор, пясък и пръст (равни части) и листна маса.

Резидба:
Това растение се нуждае от опора при разтежа си. За да му предадете необходимата форма за разтеж трябва да го подрязвате. Това се прави след края на цъфтежа през есентта.

Размножаване:
Аристолохията се размножава чрез резници и семена. Размножаването чрез резници се извършва през късна пролет (края на април и май месец).
Аристолохията се размножава и чрез семена. Засаждането се извършва през месец февруари. Поставете семената в навлажнен плат или платнена торбичка. Така се оставят от 2 до 3 дни като се на еднакви периоди се обливат с вода. Преди засяване измийте семената на чешмата (с течаща вода). Почвата трябва да бъде пясък, рохкава пръст и листовка в пропорции 0,5:0,5:2. След посяването почвата се уплътнява леко отгоре. След уплътняването пулверизирайте и поставете стъкло отгоре. Засятото се държи в помещение с температура около 23-25 градуса за около два месеца. Необходимо е ежедневно впроветряване, чрез отваряне на стъклото.

Съвет на градинаря:
1. Аристолохията се нуждае от топло и светло място;
2. Аристолохията се нуждае от висока влажност;
3. Аристолохията не обича застояла вода;
4. Пресаждайте през късна пролет резниците;


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7765
Прочетено: 6700 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen