Съвети на специалиста10 септември 2013

Цветя на балконите

Създадено от gradinar
вторник 10 септември 2013 - 08:54:19

Цветя на балконитеБалконът е от онези елементи на сградата, които имат отношение както към фасадата, така и към вътрешното пространство на жилището към което принадлежи. Всеки, който оценява балконската или терасната площ като възможност за увеличаване на своето жилище, би трябвало да направи усилия да превърне това открито пространство в приятна среда за престой, кът за почивка и отмора или в място за развиване на своето хоби градинарството. Растителната украса на балконите може да бъде подчинена на вертикални или хоризонтални декоративни решения. Вертикалното озеленяване е свързано със създаване на прегради между съседни балкони, със засенчване и обрамчване на врати и прозорци, или с украса на цели фасади, а хоризонталното се явява като негов елемент и се състои в декориране на парапети и подпрозоречни первази.

Фасадното озеленяване има отношение както към външния вид на фасадата, така и към интериора на жилището. При декориране на балконите, терасите, прозорците в растителност предварително трябва да се отчитат специфичните условия. От особено значение за доброто развитие на растителността е изложението на фасадите, както спрямо посоките на света, така и спрямо посоките на преобладаващите ветрове. На балконите и прозорците, които са в сянка прези целия ден, асортиментът трябва да се ограничи само измежду сенколюбиви видове. Най-голям брой растения виреят добре на югоизточни и югозападни изложения, а някои като мушкато, върбинка и др. имат нужда от пряко слънчево греене. Постоянният вятър и течение са вредни особено за по-нежните видове.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4952
Прочетено: 23755 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen