Съвети на специалиста10 септември 2013

Цветя на балконите

Създадено от gradinar
вторник 10 септември 2013 - 08:54:19

Цветя на балконитеБалконът е от онези елементи на сградата, които имат отношение както към фасадата, така и към вътрешното пространство на жилището към което принадлежи. Всеки, който оценява балконската или терасната площ като възможност за увеличаване на своето жилище, би трябвало да направи усилия да превърне това открито пространство в приятна среда за престой, кът за почивка и отмора или в място за развиване на своето хоби градинарството. Растителната украса на балконите може да бъде подчинена на вертикални или хоризонтални декоративни решения. Вертикалното озеленяване е свързано със създаване на прегради между съседни балкони, със засенчване и обрамчване на врати и прозорци, или с украса на цели фасади, а хоризонталното се явява като негов елемент и се състои в декориране на парапети и подпрозоречни первази.

Фасадното озеленяване има отношение както към външния вид на фасадата, така и към интериора на жилището. При декориране на балконите, терасите, прозорците в растителност предварително трябва да се отчитат специфичните условия. От особено значение за доброто развитие на растителността е изложението на фасадите, както спрямо посоките на света, така и спрямо посоките на преобладаващите ветрове. На балконите и прозорците, които са в сянка прези целия ден, асортиментът трябва да се ограничи само измежду сенколюбиви видове. Най-голям брой растения виреят добре на югоизточни и югозападни изложения, а някои като мушкато, върбинка и др. имат нужда от пряко слънчево греене. Постоянният вятър и течение са вредни особено за по-нежните видове.


Подходящи видове за отглеждане по балкони и прозорци са:
- На слънчеви изложения - запад и юг: мушкато, петуния, калдъръмче, кактуси, лян.
- На сенчести изложения - север и изток: сакъзче, обички, здравец, бръшлян,хортензия Отглеждането на декоративни растения по балконите е свързано отново с проблема за съдовете.

За съжаление архитектурните детайли на балконските парапети и подпрозоречни первази много рядко включват вани, корита или други приспособления предназначени за цветя. затованай-често се употребяват сандъчета или терини, прикрепени към парапетите. Поливането на растенията по балконите и прозорците трябва да бъде много по-често, отколкото при стайни условия. Оттичащата се вода може да замърсява тротоарите или стените на сградата, за това е нужно да се предвиди подложка за излишната вода, която да бъде монтирана към съндъчето. Почвата в тесните сандъчета бързо се изтощава, поради което е необходимо редовна да се внасят изкуствени торове. Желателно е почвата в съдовете по балконите да се подновява изцяло поне веднъж годишно, най-добре е това да се прави през пролетта. В сандъчета обикновено се отглеждат едногодишни или двугодишни цветя, които дават бърз ефект, цъфтят обилно и имат интензивни багри. Много често се прилагат висящи форми, чиито разклонения се изсипват красиво над парапетите. При избора на различни видове или сортове трябва да се мисли за това, коя багра ще преобладава, за да не се получи излишна пъстрота. За да се осигури непрекъснато цъфтяща декорация, необходимо е за се подберат или видове, коитоимат продължителен цъфтеж, или такива, които цъфтят на смени застъпващи се едни след други.

При избора на растенията, особено ако в един съд се поместват два или повече вида, трябва да се отчита фактът, че лицето на балконската украса трябва да бъде към улицата. Във връзка с това се препоръчва по-ниските или с падащи стъбла растения да се поместват в предния край на сандъчето, а по-високите на заден план. Ако домът разполага със стайни растения, трябва да се отчете обстоятелството, че голяма част от тях през лятото прекарват на открито, така че трябва да се предвиди и евентуално съчетание между "летуващите" стайни видове и растенията в сандъчето.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8413
Прочетено: 20726 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen