Палми07 октомври 2009

Замия - Zamia

Създадено от gradinar
сряда 07 октомври 2009 - 21:03:15
Zamia.jpg Zamia1.jpg Zamia2.jpg Zamia3.JPG Zamia_fulfuracea.JPG zamia_pseudoparasitica.jpg Zamia_soconuscensis.jpgzamia_fulfuracea.jpg
Замията (Zamia) е едно от най-редките растения на Земята. В природата се среща в някои райони на Мексико и в югоизточната част на Флорида. По външен вид напомня палма, но в действителност е от древното семейство на саговите (Cycadaceae). Родът включва двайсетина вида голосеменни растения, които са изключително редки поради преклонната им възраст - историята им датира отпреди милиони години.

В декоративното цветарство се среща само видът Малка замия (Zamia pumila).    Тя има къс (до 10см) клубеновидно удебелен ствол и яркозелени кожести перести листа. Отделните листчета са едри и закръглени, по форма напомнят лъжица. Покрити са с дебел восъчен слой, който ги предпазва от изпарение на влагата, а освен това са и мъхести. Замията е двудомно растение, т.е. има мъжки и женски представители, чиито цветове - шишарки трябва да се опрашат, за да се получат семена. В домашни условия замията цъфти изключително рядко, а за образуране на семена не може да става' и дума. Качествата, заради които се отглежда, са на първо място красотата на листата и голямата й издръжливост. Расте твърде бавно, но при добро гледане с течение на времето може да достигне 1 м на височина и ширина.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3684
Прочетено: 29759 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen