Съвети на специалиста04 септември 2013

Избор и подготовка на съдовете за цветята

Създадено от gradinar
сряда 04 септември 2013 - 12:12:03

Избор и подготовка на съдовете за цветятаЕдно от важните условия за доброто развитие на растенията е изборът на съдове, в които ще бъдат отглеждани. Най-често срещаните за целта са глинените саксии. Те са с различни големини и обикновено диаметърът на отвора им в сантиметри съвпада с техния номер. Правоъгълните глинени съдове познати още като терините са подходящи за вкореняване на резници. Ценно качество на саксиите е, че те пропускат въздух и затова не се препоръчва саксиите да се боядисват с боя или лак, да се обвиват с фолио или други материали. Това действие не е нито практично и красиво, нито има полза за растението и неговата коренова система. Едно разумно решение за подобряване вида на саксията е тя да се постави във втори по красив съд, която може да се подбере в съотвествие на стила и наредбата на жилището, но и ще спомогне за подобряване на влажноста около цялото растение. Особено удачни за тези декоративни вази са видовете, които се отглеждат по прозорци с южно изложение. Тук прегряването е по-силно и влагата се изпарява по-бързо и затова е ценно действието на въздушния слой между стените на двата съда, който служи като регулатор на влагата.

За правилното си използване саксиите трябва да имат направени отвори на дъното си за изтичане на излишната вода от поливането, поради което е задължително под тях да се поставят и подложки.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4112
Прочетено: 15762 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen