Новина: : Избор и подготовка на съдовете за цветята
(Категория: Съвети на специалиста)
Публикувано от gradinar
сряда 04 септември 2013 - 12:12:03


Избор и подготовка на съдовете за цветятаЕдно от важните условия за доброто развитие на растенията е изборът на съдове, в които ще бъдат отглеждани. Най-често срещаните за целта са глинените саксии. Те са с различни големини и обикновено диаметърът на отвора им в сантиметри съвпада с техния номер. Правоъгълните глинени съдове познати още като терините са подходящи за вкореняване на резници. Ценно качество на саксиите е, че те пропускат въздух и затова не се препоръчва саксиите да се боядисват с боя или лак, да се обвиват с фолио или други материали. Това действие не е нито практично и красиво, нито има полза за растението и неговата коренова система. Едно разумно решение за подобряване вида на саксията е тя да се постави във втори по красив съд, която може да се подбере в съотвествие на стила и наредбата на жилището, но и ще спомогне за подобряване на влажноста около цялото растение. Особено удачни за тези декоративни вази са видовете, които се отглеждат по прозорци с южно изложение. Тук прегряването е по-силно и влагата се изпарява по-бързо и затова е ценно действието на въздушния слой между стените на двата съда, който служи като регулатор на влагата.

За правилното си използване саксиите трябва да имат направени отвори на дъното си за изтичане на излишната вода от поливането, поради което е задължително под тях да се поставят и подложки.По правило по-дребните растения се настаняват в по-малки саксии, по-едрите в по-големи, растенията с плитка коренова система в по-ниски съдове, тези с по-големи корени в по-високи съдове. Много едрите растения като палми и лимон се налага да се поставят в дървени качета или подобни съдове.

Новозакупените саксии се нуждаят от дезинфекция или поне от няколко часа накисване в голям съд с чиста вода, за да се прогонят всички вредни газове, останали в шуплите след изпичането на съдовете. При продължителното използуване на саксиите шуплите се запълват с почвени частици и минерални соли, затова е необходимо да се почистят по механичен път с четка или с обилно изплакване с вода. Появата на побеляване по стените на саксията е признак, че има утаечни соли по шуплите и е време тя да се смени с нова.

Преди насипването на почвената смес в саксиите, направата на дренаж е повече от задължително. За целта има няколко варианта като най лесния и бърз начин е с подръчни материали да се направи дренаж от счупена саксия или керемида които се поставят на дъното, а в зависимост от големината в малките саксии парчето е едно, в по-големите саксии около парчето камък или керемида се поставят малки камъчета и едър пясък, а в най-едрите съдове или качета се поставя дренажен слой от пясък и чакъл.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.307 )