Съвети на специалиста29 август 2013

Общи изисквания при отглеждане на стайни растения

Създадено от gradinar
четвъртък 29 август 2013 - 14:55:24

Общи изисквания при отглеждане на стайни растенияЗа да се развият напълно декоративните качества на саксийните растения е необходимо да се контролират условията, при които се отглеждат те: топлина, светлина, влажност и хранителни вещества в почвата, като се стремите да ги поддържате в съответствие с изискванията за отделните видове растения. Изискванията към светлината не са еднакви за всички растения. Някои виреят добре само на сянка - сенколюбиви растения, други издържат и на сянка - сенкоиздръжливи растения, а трети за правилното си развитие изискват интензивно осветление. При всички случаи обаче светлината е крайно необходима за жизнените процеси на растенията. Затова най-подходящото място за повечето растения е до прозореца. Освен това много важно условие, за да се осигури повече светлина, е растенията да се поддържат чисти. И най-малкият слой прах по листата поглъща голямо количество светлина. Ето защо е необходимо саксийните цветя да се мият, като се пръскат с пулверизатор или спринцовка, а големите листа да се избърсват с влажна гъба или кърпа за прах.

Изискванията към топлината на растенията са различни както като условие за нарастване и развитие въобще, така и в определени фази на тяхното развитие. За повечето растения е необходима равномерна температура без резки промени. Подпрозоречните первази, етажерките и други приспособления край прозорците са най-подходящите места в едно помещение за отглеждане насаксийни растения. Не бива да се забравя обаче, че застудяванията се чустват най-много именно тук. Температурата около прозорците е с около 2 градуса по-ниска, отколкото навътре в стаята, а ако се появи скреж по стъклата, разликата се увеличава на 5-8 градуса по Целзий. Затова при спадане на температурите е необходимо да се помисли къде могат да се преместят саксиите и има ли условия за това. Проветряването на помещенията в студени дни също може да навреди много на растенията, затова те трябва предварително да се преместят.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4358
Прочетено: 12725 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen