Съвети на специалиста29 август 2013

Общи изисквания при отглеждане на стайни растения

Създадено от gradinar
четвъртък 29 август 2013 - 14:55:24

Общи изисквания при отглеждане на стайни растенияЗа да се развият напълно декоративните качества на саксийните растения е необходимо да се контролират условията, при които се отглеждат те: топлина, светлина, влажност и хранителни вещества в почвата, като се стремите да ги поддържате в съответствие с изискванията за отделните видове растения. Изискванията към светлината не са еднакви за всички растения. Някои виреят добре само на сянка - сенколюбиви растения, други издържат и на сянка - сенкоиздръжливи растения, а трети за правилното си развитие изискват интензивно осветление. При всички случаи обаче светлината е крайно необходима за жизнените процеси на растенията. Затова най-подходящото място за повечето растения е до прозореца. Освен това много важно условие, за да се осигури повече светлина, е растенията да се поддържат чисти. И най-малкият слой прах по листата поглъща голямо количество светлина. Ето защо е необходимо саксийните цветя да се мият, като се пръскат с пулверизатор или спринцовка, а големите листа да се избърсват с влажна гъба или кърпа за прах.

Изискванията към топлината на растенията са различни както като условие за нарастване и развитие въобще, така и в определени фази на тяхното развитие. За повечето растения е необходима равномерна температура без резки промени. Подпрозоречните первази, етажерките и други приспособления край прозорците са най-подходящите места в едно помещение за отглеждане насаксийни растения. Не бива да се забравя обаче, че застудяванията се чустват най-много именно тук. Температурата около прозорците е с около 2 градуса по-ниска, отколкото навътре в стаята, а ако се появи скреж по стъклата, разликата се увеличава на 5-8 градуса по Целзий. Затова при спадане на температурите е необходимо да се помисли къде могат да се преместят саксиите и има ли условия за това. Проветряването на помещенията в студени дни също може да навреди много на растенията, затова те трябва предварително да се преместят.


Растенията не бива да се поставят и близо до източници на отопление. Ако радиаторите не са монтирани в ниши, налага се да се постави някаква преграда, която да пречи на прякото нагряване на съдовете с цветя. Според изискванията си към топлината декоративните саксийни растения могат да се разделят на:

- топлолюбиви - царска бегония, сенполия, афеландра и др.

- умерено топлолюбиви - аспарагус, алое, бръшлян, кливия , сансевиера и др.

- студеноустойчиви - циклама, хортензия, олеандър и др.

Това групиране до известна степен е условно, тъй като изискванията за топлина се променят в зависимост от периода в който се намират растенията.

Изискванията за влажност е много важен, като особенно често се забравя, че освен почвена влага за някои видове е необходима и висока влажност на околния въздух. При почукване на саксията по звука може да се определи дали почвата е суха - кънтящ звук, или влажна - тъп звук. Освен това саксиите с влажна почва са по тежки от тези със засушена почва. Препоръчително е водата за поливане да бъде чиста и със стайна температура. Студената вода може да спре развитието или да предизвика загниване на корените и окапване на цветовете. Полива се по ръба на саксията, като е вредно за растението това да става при кореновата шийка, тъй като от това ще доведе до загниване на стеблото и листата. Саксийните растения се поливат докато протече вода през дренажния отвор, до напълване на половината подложката, където водата може да остане не помече от час, след което да се излее. От по обилно поливане се нуждаят младите и силни растения, докато боледуващите трябва да се поливат внимателно и по-рядко. От повече вода се нуждаят също и растенията в период на растеж, а от по-малко във време на покой, който за повечето видове съвпада със зимата.

Подхранването на саксийните растения се осъществява, като периодически в почвата се внасят хранителни вещества под формата на торове. необходима е да се знае, че техните запаси в свежа почва се изчерпват за 2-3 месеца, като от подхранване имат нужда само здравите растения. Най-добър за подхранване е оборският тор, който е богат на хранителни вещества, лесно преминаващив хумус. В домашни условия могат да се приготвят и минерални торове от амониева селитра и суперфосфат.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 5489
Прочетено: 10675 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen