Сезонни тревисти растения20 юни 2012

Невен - Calendula officinalis

Създадено от gradinar
сряда 20 юни 2012 - 19:04:44

Невен - Calendula officinalis calendula-blooming.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula-Ginnys.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis4.jpg Невен - Calendula officinalis calendula_officinalis_.jpg

Невен - Calendula officinalis calendula_officinalis_flower.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis2.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis1.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis3.jpg

calendula_officinalis1.jpgСемейство (род):
Сложноцветни (Compositeae)

Вид: Градинско / Стайно Цъфтящо Eдногодишно

В името на невена е скрит фактът, че цветето не увяхва лесно. То расте навсякъде край Средиземно море, но вече е едно от най-разпространените цветя по света. От род Календула са известни около 30 вида. Използват се като компонент за цветни масиви или за рязан цвят през цялата година. Заради ценните лечебни качества растенията се отглеждат от почти всеки дом.

Латинското му име календула (Calendula) идва от "календи" -  "първите дни от месеца", а българското няма нужда от тълкуване. Невенът е измежду най-таченте цветя в градината на българката. Очарователните му цветове се използват и като украшение, и като лекарство. В стари времена е бил и важно магическо растение, при това в магии за обич и здраве.

В диво състояние невенът се среща по Средиземноморието, в Иран и на Канарските острови. Въпреки привидната си нежност той е доста студоустойчив - спокойно понася до минус 5 градуса, а корените му често презимуват и напролет се развиват и цъфтят.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1837
Прочетено: 14790 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen