Сезонни тревисти растения20 юни 2012

Невен - Calendula officinalis

Създадено от gradinar
сряда 20 юни 2012 - 19:04:44

Невен - Calendula officinalis calendula-blooming.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula-Ginnys.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis4.jpg Невен - Calendula officinalis calendula_officinalis_.jpg

Невен - Calendula officinalis calendula_officinalis_flower.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis2.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis1.jpg Невен - Calendula officinalis Calendula_officinalis3.jpg

calendula_officinalis1.jpgСемейство (род):
Сложноцветни (Compositeae)

Вид: Градинско / Стайно Цъфтящо Eдногодишно

В името на невена е скрит фактът, че цветето не увяхва лесно. То расте навсякъде край Средиземно море, но вече е едно от най-разпространените цветя по света. От род Календула са известни около 30 вида. Използват се като компонент за цветни масиви или за рязан цвят през цялата година. Заради ценните лечебни качества растенията се отглеждат от почти всеки дом.

Латинското му име календула (Calendula) идва от "календи" -  "първите дни от месеца", а българското няма нужда от тълкуване. Невенът е измежду най-таченте цветя в градината на българката. Очарователните му цветове се използват и като украшение, и като лекарство. В стари времена е бил и важно магическо растение, при това в магии за обич и здраве.

В диво състояние невенът се среща по Средиземноморието, в Иран и на Канарските острови. Въпреки привидната си нежност той е доста студоустойчив - спокойно понася до минус 5 градуса, а корените му често презимуват и напролет се развиват и цъфтят.


Невенът е едногодишно тревисто растение. Коренът му е слабо развит. При достатъчна хранителна площ стъблото силно се разклонява. То ръбесто, крехко и високо 50-60 см. Листата са елипсовидно удължени, без дръжки, с тъпи върхове и с жлезисти власинки, които отделят специфичен аромат. Цветовете са разположени на върха на стъблените разклонения. Цвят, като цвета на невена ботаниците наричат кошничка. Когато те са устроени от един ред езичести цветове и имат по-тъмен диск от тичинкови цветове, ги определят като прости. Има сортове с кичести и много красиви цветове. При тях диск няма, защото той е запълнен от езичести цветове. Цветовете достигат до 10 см в диаметър. Най-често баграта им е оранжево-жълта. Селекционирани са сортове с различни нюанси на жълтата багра, но белите и досега остават мечта на селекционера. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късно през есента. Семената са дъговидно извити, с неравна повърхност и са леки - около 120 броя в 1 грам.

Растението цъфти от юли до късна есен. Целият вегетационен период на невена е 135-138 дни, като той се нуждае от положителна температура за целия период от прибл.20 - 30 градуса.

Отглеждане и грижи:

Място:
Характерно за невена е, че не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви. Понася полусянката, въпреки че по-красиви са добре огряваните от слънцето цветове. Най-ценното качество на невена е, че не е взискателен към топлината.

Температура:
Най-ценното качество на невена е, че не е взискателен към топлината. Младите растения понасят понижение на температурата до около няколко градуса под нулата. Поради това трудности при отглеждането му няма.

Поливане и торене:
Пръстта се поддържа винаги леко влажна и се наторява всяка седмица.

Подкастряне:
Ако искате да имате пищно цъфтящ невен до дълбока есен, редовно отстранявайте прецъфтелите цветове и пензирайте връхчетата на разклоненията.

Размножаване:
Невенът се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез предварително отгледан разсад.
Ако събирате семена, събирайте ги преди да са напълно узрели, защото лесно е оронват. Те узряват добре, когато растенията се изрежат, навържат се на снопчета и се изсушат на проветриво място. Имайте предвид, че невенът е кръстосано опрашващо се растение и ако наблизо се отглеждат различни сортове, няма да получите семена от желания сорт.
Със семена се размножава през пролетта при температура 14 до 16°С (лесно). Никне на светло.

Вредители и болести:
истни въшки и брашнеста мана и голи охлюви, третира се с подходящи продукти закупени от агроаптеките.

Презимуване:
Не се налага.

Сортове:
Най-популярни са два сорта невен: Standard Pasific и Erfurter Orangefarbigen, като вторият сорт е най-комерсиален и търсен от търговците, поради високото съдържание на биологичноактивни вещества.

Използване на Невен като билка:
Всички части на невена, съдържат около 0,02% етерично масло, 3% каротиноиди, 4% слузещи вещества и са богати с фитонциди, алкалоиди и ензими. С това се обяснява лечебното им действие и широкото им приложение в народната медицина. С лист, намазан с пчелен мед, се покриват трудно зарастващи рани, гнойни циреи, възпалени вени. Ефектът е изключителен. Цветовете се използват като запарка с вода и като мехлем, запържени със свинска мас. Имат противовъзпалително действие. Затова се прилагат за лекуване на лигавицата на устата, на стомашна язва или гастрит. Приемат се като чай, приготвен от 500 мл вряща вода и 2 с. л. цвят. С тази запарка може да се мажат и външни рани. Чаят от невен или в смес с други билки действа успокояващо на нервната система. Чай от листа и от цветове се препоръчва като жлъчегонно средство, при болки в стомаха и в червата. Той е отлично средство при липса на апетит, при жълтеница и главоболие, при болести на далака или за подобряване на съня. Невенът задължително трябва да участва в чаената смес на хипертоничноболни и навлизащи в климактериума. Добри са резултатите, когато се употребяват извлек от невен против мазна коса и пърхот. Спиртната настройка се препоръчва при разширени пори на лицето. Полезно е да се знае, че всички части на растението имат бактерицидно действие и особено срещу стафилококи и стрептококи. Затова букет от невен в стаята е сигурно предпазно средство при грипна епидемия. Естествено е, че ако невенът е навсякъде около вас, ще му се радвате като цвете и по-рядко ще го използвате като лекарство.
За компреси се прави запарка от нарязани цветове /2 с.л. или 3 с.л. изсушени/ в литър вряща вода. Оставят се да престоят 2 часа и се прецеждат. Напоява се марля или памук и се поставя върху кожата /пазят се очите/. При налични бръчки се прави през ден, а при набръчкана кожа - всеки ден. Мазен извлек от свежи цветове, престояли 40 дни в зехтин /олио/, се маже за по бързо изглаждане на бръчките и при пресни кожни белези.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6661
Прочетено: 14838 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen