Декоративно-цъфтящи08 юли 2009

Латинка - Tropaeolum

Създадено от gradinar
сряда 08 юли 2009 - 18:16:20

374596605szlTBr_fs.jpg Tropaeolum1.jpg Tropaeolum2.jpg Tropaeolum3.jpg Tropaeolum4.jpg Tropaeolum5.jpeg

tropaeolum1.jpgЛатинка - Tropaeolum  наброява около 50 вида, произходът им е от Южна и Централна Америка. Латинското наименование на цветето се свързва с "trophae" — малък трофей, поради шлемовидната форма на цвета и щитовидните листа.

Трудно може да се намери градина без латинки. Освен в градините, латинката е и прекрасна за балкон. За нейната непретенциозност сигурно всички са слушали, но за това че латинката присъства и на трапезата, може би не всички знаят.

Градинарите знаят, че няколко корена латинки може да прогонят от оранжерията белокрилките. А зелевите пеперуди предпочитат да снасят яйцата си именно върху латинките, като по този начин зелето остава невредимо. Всички части на латинките , с изключение на корените, се употребяват в кулинарията. Младите листа се слагат в различни салати, за да им придадат изискан вкус и аромат. Цветчетата и неузрелите семена се използват като пикантна съставка за ароматизиране на оцет.  Не са малко и рецептите, в които латинката се препоръчва за лечение на авитаминози, анемии, бъбречни болести и косопад.

С увивните сортове може да се украсят всякакви вертикални обекти, полустелещите са превъзходни за балконските сандъчета, а ниските и изправени правят чудесни лехите и бордюрите.

Повечето видове са многогодишни, но у нас се отглеждат като едногодишно растение, защото Латинките не са зимоустойчиви. Латинката предпочита умерено плодородни и влажни почви

В някои страни латинката се смята за символ на родолюбие и патриотизъм.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1537
Прочетено: 27689 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen