Декоративно-цъфтящи08 юли 2009

Латинка - Tropaeolum

Създадено от gradinar
сряда 08 юли 2009 - 18:16:20

374596605szlTBr_fs.jpg Tropaeolum1.jpg Tropaeolum2.jpg Tropaeolum3.jpg Tropaeolum4.jpg Tropaeolum5.jpeg

tropaeolum1.jpgЛатинка - Tropaeolum  наброява около 50 вида, произходът им е от Южна и Централна Америка. Латинското наименование на цветето се свързва с "trophae" — малък трофей, поради шлемовидната форма на цвета и щитовидните листа.

Трудно може да се намери градина без латинки. Освен в градините, латинката е и прекрасна за балкон. За нейната непретенциозност сигурно всички са слушали, но за това че латинката присъства и на трапезата, може би не всички знаят.

Градинарите знаят, че няколко корена латинки може да прогонят от оранжерията белокрилките. А зелевите пеперуди предпочитат да снасят яйцата си именно върху латинките, като по този начин зелето остава невредимо. Всички части на латинките , с изключение на корените, се употребяват в кулинарията. Младите листа се слагат в различни салати, за да им придадат изискан вкус и аромат. Цветчетата и неузрелите семена се използват като пикантна съставка за ароматизиране на оцет.  Не са малко и рецептите, в които латинката се препоръчва за лечение на авитаминози, анемии, бъбречни болести и косопад.

С увивните сортове може да се украсят всякакви вертикални обекти, полустелещите са превъзходни за балконските сандъчета, а ниските и изправени правят чудесни лехите и бордюрите.

Повечето видове са многогодишни, но у нас се отглеждат като едногодишно растение, защото Латинките не са зимоустойчиви. Латинката предпочита умерено плодородни и влажни почви

В някои страни латинката се смята за символ на родолюбие и патриотизъм.


ВИДОВЕ:

-Tropaeolaceae mаjus - Голяма латинка :  По природа тя е многогодишна, но у нас не издържа на зимните студове и се подновява всяка пролет. Неправилните й цветове с дълга шпора, пълна със сладък сок, имат приятен “лютив” аромат. Палитрата на багрите е невероятно богата – жълто, оранжево, яркочервено, кафеникаво-червено, розово във всичките им нюанси. Има както увивни форми, които достигат на дължина до 2,5 м , така и храстовидни, (до 40 см високи). Много от сортовете са изпъстрени с петънца и щрихи.

-Tropaeolum peregrinum- Чуждоземната латинка , известна също и като канарска. Вече и у нас може да се видят огради, обвити от дългите й до 3-4 м стъбла. Трудно е да се свърже с привичната ни представа за това цвете. Яркожълтите й  цветчета изглеждат като накъсани със зелени шпори, а листата й са дребни, силно насечени,  но въпреки това са много привлекателни.

-Tropaeolum cultorum - Културната латинка  обединява предимно хибриди от сортовете на голямата и на щитоносната. Растенията са едногодишни, гъсто облистени, потъват в разнообразни по багри цветове от май до първите студове.

-Tropaeolum minus - Дребната латинка е силно умален вариант на голямата.

-Tropaeolum peltophorum - Щитоносната латинка е характерна с тъмнозелените си щитовидни листа и тъмночервени цветове

-Tropaeolum тuberosum - Грудковата Латинка - образува подземна грудка, в някои части на Андите грудката се използва за храна .

-Tropaeolum polyphyllum от Чили - чиито многогодишни корени могат да оцеляват под земята при температури на въздуха до -15°C са най-издръжливият вид.

-Изключително красиви са също и Къдравата латинка, а Лазурната е направо невероятна със сините си цветове. За съжаление е много трудно да се намерят засега семена от тях у нас.Температура:

Топлолюбиво цвете

Осветление:
Светлолюбиво

Поливане:
Полива се при нужда, но не се прекалява, защото цветето не търпи много влажна почва

Торене:
Не понася прекаленото торене (особено с азотни торове или с оборска тор). От тях тя цъфти по-лошо, въпреки че листата й растат прекрасно. За предпочитане са фосфорни торове.

Пресаждане:
Засяването става през април на постоянното място на растението, защото кореновата система лесно се поврежда при пресаждане.


Място:
Латинката може да украси всяко слънчево или леко засенчено място. Идеални за украса на огради и беседки са увивните сортове и чуждоземната латинка. Ако ги засадим в окачена саксия на балкона, те ще му придадат живописен вид . А ако ги пуснем направо върху почвата, скоро ще я скрият под ароматен килим. С ниските компактни храстчета може да се засадят както самостоятелни лехи, така и да се смесят с други летни цветя.


Размножаване:
Латинката се размножава със семена. Лесно се самозасяват, така че може да ни спестят усилията да ги размножаваме.Семената узряват 40-50 дни след прецъфтяването на цветовете.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14514
Прочетено: 28313 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen