Кактуси20 юни 2009

Нолина (Бокарнея) - Nolina bigelovii

Създадено от gradinar
събота 20 юни 2009 - 17:37:20

nolina-erunpens.jpg Nolina_bigelovii.jpg Nolina_bigelovii1.jpg Nolina_bigelovii2.JPG Nolina_recurvata_leaves.JPG Nolina_recurvata-3.jpg Nolina_texana.JPG Nolina_texana_fruits1.jpg Nolina_texana_habit3.jpg

nolina_bigelovii2.jpgНепретенциозно стайно растение, родом от Мексико (семейство Агаве). Всеки екземпляр на това растение се отличава с ярка индивидуалност. Това се отнася най-вече за формата на ствола, която е бутилковообразна, служи за влагосъбиране през сухите периоди, тъй като нолината е жител на пустинята и сухите райони.

Това е уникален представител на семейство Лилиеви. Достига височина 1,8 метра височина. Расте на туфи, листата в основата му са вечнозелени, продълговати и сивкави на цявт, широки са около 2,5 см. По ръба на листата има влакънца. Стеблото, което държи цветовете достига височина 2 метра. Нолината цъфти през май до юни, с кремави до бели гроздове, които приличат на цветовете на Юката.По принцип нолината не цъфти всяка година, но листата са достатъчно атрактивен акцент във всяка градина.

В природата нолината е необикновено дърво, достигащо на височина до 4-10 метра, но в стайни условия обикновено достига само до един метър, расте много бавно и оттам е добавката към името й – baby palm. При благоприятни условия, например в зимна градина, може да порастне до два метра и половина.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2026
Прочетено: 10682 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen