Кактуси20 юни 2009

Нолина (Бокарнея) - Nolina bigelovii

Създадено от gradinar
събота 20 юни 2009 - 17:37:20

nolina-erunpens.jpg Nolina_bigelovii.jpg Nolina_bigelovii1.jpg Nolina_bigelovii2.JPG Nolina_recurvata_leaves.JPG Nolina_recurvata-3.jpg Nolina_texana.JPG Nolina_texana_fruits1.jpg Nolina_texana_habit3.jpg

nolina_bigelovii2.jpgНепретенциозно стайно растение, родом от Мексико (семейство Агаве). Всеки екземпляр на това растение се отличава с ярка индивидуалност. Това се отнася най-вече за формата на ствола, която е бутилковообразна, служи за влагосъбиране през сухите периоди, тъй като нолината е жител на пустинята и сухите райони.

Това е уникален представител на семейство Лилиеви. Достига височина 1,8 метра височина. Расте на туфи, листата в основата му са вечнозелени, продълговати и сивкави на цявт, широки са около 2,5 см. По ръба на листата има влакънца. Стеблото, което държи цветовете достига височина 2 метра. Нолината цъфти през май до юни, с кремави до бели гроздове, които приличат на цветовете на Юката.По принцип нолината не цъфти всяка година, но листата са достатъчно атрактивен акцент във всяка градина.

В природата нолината е необикновено дърво, достигащо на височина до 4-10 метра, но в стайни условия обикновено достига само до един метър, расте много бавно и оттам е добавката към името й – baby palm. При благоприятни условия, например в зимна градина, може да порастне до два метра и половина.Място:
Нолината понася добре и полусянка, на 3-4 метра от прозореца, но на по-светло и по-слънчево място расте по-добре и образува по-пищна и гъста листна маса. Листата й могат да достигнат на дължина до 60 см. При недостатъчна светлина стволът се изкривява.
През лятото може да се изнесе на открито на свеж въздух – на балкона или в градината.

Температура:
Благоприятна температура през лятото е 18-20 градуса, а през зимата предпочита светло и прохладно място с температура до 15 градуса, но не по-ниска от 10 градуса.

Поливане:
Полива се през цялата година, но оскъдно, при напълно изсъхване на почвата между две поливания, веднъж на 5-7 дни. Поливането зависи от температурата на въздуха. За нолината преполиването е по-опасно, отколкото засушаването – при излишна влага ще изгние коренът й и ще се разболее от гъбични заболявания.
Ако светлината е оскъдна, а поливането често, стволът на растението се изтегля на височина и не образува така характерния му вид на бутилка. За да не съхнат крайчетата на листата, трябва да се пръскат с вода. И поливането, и пръскането става с топла, престояла поне 12 часа вода.

Подхранване:
Подхранва се рядко, през пролетта и лятото, веднъж в месеца (от май до октомври) с универсална течна тор, разредена двойно от указанията на опаковката, или с тор за кактуси.
Ако нолината е купена в малък съд за транспортиране, трябва да се пресади след 2-3 седмици. Обикновено се пресажда веднъж на 2-3 години в широк, плитък и недълбок съд с добър дренажен слой. Възрастните растения се пресаждат веднъж на 5 години в керамична саксия или кашпа, пак с добър дренажен слой, като в почвата може да се сложи дървесна пепел.

Размножаване:
Размножава се със семена (много трудно, защото хубаво растение ще се получи след около 10 години), или от странични разклонения, израстнали от основното стъбло, през пролетта или лятото. Стъбълцата след отрязване трябва да изсъхнат за 12 часа, след което се вкореняват в почва и при висока въздушна влажност и температура около 25 градуса.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8988
Прочетено: 10683 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen