Балконски цветя10 май 2009

Иглика (Примула) - Primula

Създадено от gradinar
неделя 10 май 2009 - 22:24:40

Primula.jpg Primula1.jpg primula_danova_red.JPG Primula_denticulata_Rubra.jpg Primula_elatior_Gold_Lace.JPG primula_vulgaris.jpg Primula_vulgaris17-04-07.jpg sizedPrimula_ellisiae11331.JPG

primula1.jpgИгликите са популярни заради ранния си растеж и учудваща пъстрота. В момента се отглеждат много хибридни сортове. Известни са повече от 400 вида иглики в различни разцветки – розово, жълто, синьо, червено, лилаво. Има едроцветни сортове на които цвета им достига диаметър 5 см.

Древните скандинавски саги разказват, че в края на дългата и студена зима на земята пристигала младата и красива богиня Фрея. Тя слизала от колесницата си, в която били впрегнати две пухкави котки, и отключвала пролетта. За ключове и служели едни от първите цветя  - игликите. И наистина стъбълцата с цветовете приличат на връзка златисти ключета.По нашите земи предвестница на пролетта е Баба Марта. За разлика от Фрея тя е на сериозна възраст и не блести с хубост и благост, но също е избрала игликата,за да извести, че студовете са си заминали. Китка от иглики е затъкната на забрадката и.

Игликата (на латински Primula) е род,обхващащ около 500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Primulaceae. Имат къси нишковидни корени. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Листата са захванати в основата на стъблото в розетка. Цъфти от февруари до май. Цветовете са петделни и съставляват право или наведено съцветие на върха на растението, или са единични в центъра на стъблената розетка. Плодът представлява многосеменна кутийка.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1992
Прочетено: 29050 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen