Балконски цветя10 май 2009

Иглика (Примула) - Primula

Създадено от gradinar
неделя 10 май 2009 - 22:24:40

Primula.jpg Primula1.jpg primula_danova_red.JPG Primula_denticulata_Rubra.jpg Primula_elatior_Gold_Lace.JPG primula_vulgaris.jpg Primula_vulgaris17-04-07.jpg sizedPrimula_ellisiae11331.JPG

primula1.jpgИгликите са популярни заради ранния си растеж и учудваща пъстрота. В момента се отглеждат много хибридни сортове. Известни са повече от 400 вида иглики в различни разцветки – розово, жълто, синьо, червено, лилаво. Има едроцветни сортове на които цвета им достига диаметър 5 см.

Древните скандинавски саги разказват, че в края на дългата и студена зима на земята пристигала младата и красива богиня Фрея. Тя слизала от колесницата си, в която били впрегнати две пухкави котки, и отключвала пролетта. За ключове и служели едни от първите цветя  - игликите. И наистина стъбълцата с цветовете приличат на връзка златисти ключета.По нашите земи предвестница на пролетта е Баба Марта. За разлика от Фрея тя е на сериозна възраст и не блести с хубост и благост, но също е избрала игликата,за да извести, че студовете са си заминали. Китка от иглики е затъкната на забрадката и.

Игликата (на латински Primula) е род,обхващащ около 500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Primulaceae. Имат къси нишковидни корени. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Листата са захванати в основата на стъблото в розетка. Цъфти от февруари до май. Цветовете са петделни и съставляват право или наведено съцветие на върха на растението, или са единични в центъра на стъблената розетка. Плодът представлява многосеменна кутийка.Игликата произхожда от умерените зони на северното полукълбо. В България са естествено разпространени 8 вида иглика, 4 от които са защитени видове. В диво състояние се среща из горите и ливадите в предпланинските и планинските райони.

За лечебни цели се използват корените, които имат отхрачващо и диуретично действие.

По-известни видове Иглика:
Жълта иглика (Primula officinalis)
Крилатолистна (висока) иглика (Primula elatior)
Лечебна иглика (Primula veris)
Аурикула (Primula auricula)
Стайна (чашкова) иглика (Primula obconica)
Старопланинска иглика (Primula frondosa)
Рилска (Божествена) иглика (Primula deorum)
Клинолистна иглика (Primula minima)
Брашнеста иглика (Primula farinosa L.)
Обикновена иглика (Primula vulgaris)
Primula dei Giardini(?)
Primula denticulata
Люлякова (Primula malacoides)
Розова иглика (Primula farinosa)
халерова иглика (Primula halleri)
безстъблена иглика (Primula acaulis)
градинска (Primula auricula)
разноцветна (Primula heterochroma)
Primula Blossom
Primula Wanda
Primula japonica rosea
Primula sikkimensis
Primula Juliaea

Грижи:

Поливане: Поливането през лятото и пролетта  трябва да е обилно, а през зимата нормално умерено. Почвата трябва да постоянно влажна.

Влажност: Ако поставяте Игликата в помещения със сух въздух е нужно да поставите върху подложката на саксията мокри камъчета. Това е необходимо с цел борба с акарите. Не трябва да се мокрят листата.

Почвена смес: Трябва да е хумусна. Необходимо е да е съставена от еднакви части пясък, листовка и торфена смес. Нужно е да е с добър дренаж.

Светлина: На Игликата е необходимо ярко слънчево осветление, особено сутрин. През зимата може да се гледа на остъклена тераса при температура 5-10 градуса.

Подхранване: Игликите са чуствителни към липса на соли. Затова, трябва да се подхранват доста внимателно. Желателно е да се подхранват с желязосъдържащи торове.

Размножаване: Старите туфи могат да се разделят веднага след цъфтежа. Размножаването със семена може да се направи рано на пролет. Семената се засяват върху легло от влажен торф, разположен на слой чиста почва. Саксията трябва да се постави във хладилник за около 20-25 дни, след което се прехвърля на топло. За да поникнат семената се нуждаят от светлина и за това не се покриват с почва а със стъкло, което се отстранява веднага след като се покажат първите поници. След това малките иглики се прехвърлят в индивидуални саксии с размер 5-7 см.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 71772
Прочетено: 30137 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen