Папратови07 май 2009

Птерис - Pteris

Създадено от gradinar
четвъртък 07 май 2009 - 10:46:08

pteri.jpg Pteris.jpg pteris01.jpg Pteris1.jpg Pteris3.jpg Pteris_argyraea.jpg Pteris_berteroana.JPG Pteris_chilensis.JPG

pteris1.jpgПапратите са едни от най-древните висши растения, разпространени по цялото земно кълбо. Многократно се е променял климатът, едни растения са измирали, появявали са се други, а папратите са успели да се приспособят и са достигнали до наши дни, като поразяват с многобразието си. Въпреки че никога не цъфтят, много от тях са любими стайни цветя, които се отглеждат лесно и безпроблемно, стига да знаем откъде произхождат.

Изисканата папрат Pteris cretica (критски птерис) принадлежи към голямото семейство Птерисови, разпространени из Средиземноморието и Югоизточна Азия. Името й идва от гръцката дума птерон, която означава крило и прави алюзия с формата на листата. Това е тревисто вечнозелено многогодишно растение с пълзящо коренище. Листата са кожести, продълговати, до 55 см дълги, растящи на дълги голи дръжки, на цвят са маслиненозелени. Състоят се от сегменти, първите от които са ланцетовидни и остро назъбени, а вторите – целокрайни, по-тесни, по краищата им са разположени кафявите спори.

Популярни за домашно отглеждане видове и култивари:

Pteris cretica Albolineata
Pteris cretica Mayi
Pteris cretica Wimsettii
Pteris ensiformis Evergemiensis
Pteris straminea
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2359
Прочетено: 7788 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen