Папратови07 май 2009

Птерис - Pteris

Създадено от gradinar
четвъртък 07 май 2009 - 10:46:08

pteri.jpg Pteris.jpg pteris01.jpg Pteris1.jpg Pteris3.jpg Pteris_argyraea.jpg Pteris_berteroana.JPG Pteris_chilensis.JPG

pteris1.jpgПапратите са едни от най-древните висши растения, разпространени по цялото земно кълбо. Многократно се е променял климатът, едни растения са измирали, появявали са се други, а папратите са успели да се приспособят и са достигнали до наши дни, като поразяват с многобразието си. Въпреки че никога не цъфтят, много от тях са любими стайни цветя, които се отглеждат лесно и безпроблемно, стига да знаем откъде произхождат.

Изисканата папрат Pteris cretica (критски птерис) принадлежи към голямото семейство Птерисови, разпространени из Средиземноморието и Югоизточна Азия. Името й идва от гръцката дума птерон, която означава крило и прави алюзия с формата на листата. Това е тревисто вечнозелено многогодишно растение с пълзящо коренище. Листата са кожести, продълговати, до 55 см дълги, растящи на дълги голи дръжки, на цвят са маслиненозелени. Състоят се от сегменти, първите от които са ланцетовидни и остро назъбени, а вторите – целокрайни, по-тесни, по краищата им са разположени кафявите спори.

Популярни за домашно отглеждане видове и култивари:

Pteris cretica Albolineata
Pteris cretica Mayi
Pteris cretica Wimsettii
Pteris ensiformis Evergemiensis
Pteris straminea


Птерисите са сравнително лесни за отглеждане.

Вода: През лятото трябва да се полива често, без да се оставя да подгизва, заради което е добре саксията да е с дренаж. Зимата може да се остави почвата да засъхне леко между поливанията. Изсъхването на листата е нормално. Изрязват се максимално ниско.

Местоположение: Сянка, полусянка. Пъстролистните видове изискват повече светлина, без пряко огряване от слънцето. Добро изложение за птерисите е северното.

Температура: Зимата да не пада под 13-15º С. А през лятото успоредно с повишаването на температурата, да се увеличава и въздушната влажност.

Размножаване: Може да става чрез спори. Малките растения е добре да се сложат в отделни саксийки, като се следи почвата никога да не засъхва.
По-лесен е начинът с разделяне на коренището, за предпочитане през пролетта. Най-подходящо е засаждане в торф и перлит.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4456
Прочетено: 7763 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen