Екзотични плодове и зеленчуци05 април 2009

Папая - Carica papaya

Създадено от gradinar
неделя 05 април 2009 - 14:15:01

Carica_papaya1.jpg Carica_papaya2.jpg Carica_papaya3.jpg Carica_papaya4.JPG Carica_papaya.jpg

carica_papaya4.jpgПапаята (Carica papaya) е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования - често е наричано "пъпешово дърво" (в Китай и Шри Ланка) или "fruta bomba" в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название "papaya", тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите .

Папаята достига на височина между 5 и 10 м. Плодовете и са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност, на вкус наподобяват смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържат голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Плодовете са високо ценени заради голямото си съдържание на витамини (А, В, С, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използват и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и др. Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите като гарнитури.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1945
Прочетено: 10092 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen