Екзотични плодове и зеленчуци05 април 2009

Папая - Carica papaya

Създадено от gradinar
неделя 05 април 2009 - 14:15:01

Carica_papaya1.jpg Carica_papaya2.jpg Carica_papaya3.jpg Carica_papaya4.JPG Carica_papaya.jpg

carica_papaya4.jpgПапаята (Carica papaya) е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования - често е наричано "пъпешово дърво" (в Китай и Шри Ланка) или "fruta bomba" в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название "papaya", тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите .

Папаята достига на височина между 5 и 10 м. Плодовете и са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност, на вкус наподобяват смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържат голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Плодовете са високо ценени заради голямото си съдържание на витамини (А, В, С, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използват и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и др. Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите като гарнитури.


За първи път европейците откриват плода на Антилските острови, затова и започват да го наричат с карибското му име. Този екзотичен “пъпеш”, който вирее на пъпешово дърво, съдържа много витамини - почти целия списък от А до Е. Освен това в него е открит ензимът папаин, който ефективно сваля излишните килограми. Когато купувате папая, избирайте плодове с гладка жълта, а не със зелена кора. Месото на папаята има красив розово-оранжев цвят и вкусът е нещо средно между пъпеш и праскова. Кората се бели, семките се чистят - пак както на пъпеша. В кулинарията освен уникалните вкусови качества папаята има още едно немаловажно достойнство - универсалност. Може да се използва и като плод, и като зеленчук, но винаги е лекарство. Зрялата папая е плод, който се консумира за десерт, полят леко с лимонов сок или в плодова салата. Недозрялата папая е зеленчук и се използва за салати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил). А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети.

Някой сортове:
Соло - Цветът й варира от зелен с жълтеникъв оттенък до наполовина жълт, наполовина зелен. Месото е с бледо оранжев цвят.
Ямайска - По-малка от Соло, но с по-сладък вкус. Месото е розово.

Плод:
Плодът е с кръгла или издължена форма, прилича на пъпеш, с тегло от 0, 5 до 9кг. Сърцевината на папаята е сочна и гладка, със сладък вкус, подобен на този на пъпеша. Във вътрешността й има кръгли черни семенца с вкус на пипер, които обикновено се махат, но стават и за ядене.

Отглеждане:
За да нямате проблеми с папаята, отглеждана у дома, трябва да подрязвате редовно големите й стебла. Плодове се образуват едва когато растението стане 30 до 60 см високо. Папаята дава плодове след 6 месеца, които узряват за 6 до 8 месеца. Растението се гледа на топло (поне 20 градуса) и светло. Изисква умерено наторяване и редовно поливане.

Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има ниско съдържание на натрий. Тя е добър източник на фибри и фолиева киселина, богата е на витамин A и C, а също и на витамини от B-комплекса. Ензимът Папаин стимулира храносмилането.

Начин на употреба:
Папаята може да се поднесе обелена, нарязана на парчета и полята с лимонов сок.
Половинките на плода може да се напълнят с плодова салата или със салата от пилешко месо, риба тон, скариди.
Смлените семена на плода се ползват в дресинг за салати.
Папаята може да се добавя към марината или при варенето на месо, да се ползва като зеленчук.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 15490
Прочетено: 10091 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen