Дървета и храсти27 март 2009

Метроцидерус - Metrosideros

Създадено от gradinar
петък 27 март 2009 - 18:47:00

Metrosideros.jpg Metrosideros1.jpg Metrosideros2.jpg Metrosideros3.jpg Metrosideros4.JPG Metrosideros5.jpg Metrosideros6.jpg Metrosideros7.jpg

metrosideros1.jpgМетросидерусите са род от около 50 вида дървета, храсти и лиани. Те са от сем. Миртови (Myrtaceae).

Произхода им е от островите на Тихия океан, от Филипините до Нова Зеландия. Името произлиза от гръците думи metra (сърцевина) и siderus (желязо). Най-известните са M. excelsa, M. robusta, M. umbellate – от Н. Зеландия и M. polymorpha – от Хавайскте острови.

M. excelsa е крайбрежно вечнозелено дърво. Достига до 20 метра височина. В южното полукълбо цъфти от ноември до края на декември с брилянтни пурпурночервени цветове, покриващи дървото, което е причина в Н. Зел. Да се нарича коледно дърво.

Цветовете са тичинки дълги 3,5 см с пурпурночервен цвят и са разположени в съцветия. Развиват се от бели мъхести пъпки. Листата са елипсовидни, блестящи и тъмнозелени. Твърдата дървесина се е използвала нашироко в бита на местното население за направа на различни предмети и лодки, канута, муз. инструменти. Цветовете намират приложение за боядисване, а също и като лекарство за раждане.

Метросидерусът сравнително лесно се размножава със семена, което се дължи тяхното широко разпространение.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1822
Прочетено: 7460 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen