Дървета и храсти27 март 2009

Метроцидерус - Metrosideros

Създадено от gradinar
петък 27 март 2009 - 18:47:00

Metrosideros.jpg Metrosideros1.jpg Metrosideros2.jpg Metrosideros3.jpg Metrosideros4.JPG Metrosideros5.jpg Metrosideros6.jpg Metrosideros7.jpg

metrosideros1.jpgМетросидерусите са род от около 50 вида дървета, храсти и лиани. Те са от сем. Миртови (Myrtaceae).

Произхода им е от островите на Тихия океан, от Филипините до Нова Зеландия. Името произлиза от гръците думи metra (сърцевина) и siderus (желязо). Най-известните са M. excelsa, M. robusta, M. umbellate – от Н. Зеландия и M. polymorpha – от Хавайскте острови.

M. excelsa е крайбрежно вечнозелено дърво. Достига до 20 метра височина. В южното полукълбо цъфти от ноември до края на декември с брилянтни пурпурночервени цветове, покриващи дървото, което е причина в Н. Зел. Да се нарича коледно дърво.

Цветовете са тичинки дълги 3,5 см с пурпурночервен цвят и са разположени в съцветия. Развиват се от бели мъхести пъпки. Листата са елипсовидни, блестящи и тъмнозелени. Твърдата дървесина се е използвала нашироко в бита на местното население за направа на различни предмети и лодки, канута, муз. инструменти. Цветовете намират приложение за боядисване, а също и като лекарство за раждане.

Метросидерусът сравнително лесно се размножава със семена, което се дължи тяхното широко разпространение.


Отглеждане – тетросидерусът се отглежда най-често заради неговите атрактивни цветове. Те са в повечето случаи червени, но има и в оранжево и бяло. Периода на цъфтене е в началото на лятото. Като месторастение предпочита много светло до слънчево. След като прецъфти може да се подкастри.

Почва – сее се в почва за рододендрони.

Поливане и торене. В периода на израстване се полива обилно. Трябва да не се допуска задържане на вода. До август се подхранва всяка седмица Торта също е за рододендрони. Растението не понася студена и варовита вота.

Презимуване - на светло и прохладно при температура до 5-10 градуса C. Полива се малко, един път месечно. Туфата – да не изсъхва. На пролет се пресаждат, само по-старите растения се пресаждат през 2-4 год..

Вредители – появяват се листни въшки, ако е на тъмно и топло място. Възможно е да се зарази от другите растения. Поради поливане с твърда вода или студена вода могат да настъпят смущения в растежа.

Размножаването става чрез семена и връхни резници. Размножаване чрез деление е неприложимо.

Размножаване със семена. Семената са събрани в шушулки, а те се събират преди да са се разпукнали. Съхраняват се в хартиени пликове, за да се запазят сухи. Според някои учени светлината има значение за кълняемостта. Според други семената покълват добре и при ниски нива на светлина.

Температурата трябва да е постоянна около 20-25 градуса. Използвате влажна, стерилна почва примесена 1 част фин пясък. Семената в шушулките са жизнеспособни на 20%. На M. polymorpha семената се засяват докато са пресни, тъй като съхранението значително намалява кълняемостта. Семената се съхраняват при стайна температура или в хладилник и само за няколко месеца показва значителни загуби в жизненоспособност.

Размножаване чрез резници. Използвайте резници ¼ инча в диаметър и от 4 до 6 инча дълги. За да се намалят водните загуби може част от листата да се премахнат или изрежат наполовина. Сложете резниците в много добре оцедлива почва – някои препоръчват 1 част торф, мъх.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7046
Прочетено: 7461 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen